Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Caracatița rusă din presa germană: un renumit jurnalist este suspectat că a primit finanțări din Rusia

The Guardian
Hubert Seipel

Televiziunea publică germană a anunţat marţi seară că are în vedere acţiuni în justiţie împotriva unui jurnalist celebru, considerat expert în Rusia, despre care există suspiciuni că activitatea sa ar fi primit finanţare din partea unui oligarh rus apropiat de preşedintele Vladimir Putin, informează AFP, conform Agerpres.

"Bănuim că noi şi, prin urmare, publicul nostru, am fost induşi în eroare în mod deliberat. Ne vom apleca acum mai mult asupra chestiunii şi luăm în considerare o acţiune în justiţie împotriva persoanei în cauză, a declarat într-un comunicat Joachim Knut, preşedintele canalului public de televiziune NDR, parte a reţelei naţionale germane ARD.

El a reacţionat la dezvăluirile din presa germană conform cărora jurnalistul Hubert Seipel, care a produs mai multe documentare pentru NDR şi a scris lucrări de succes în Germania despre Rusia şi preşedintele acesteia, a avut o parte din activitate finanţată de un prieten apropiat al Kremlinului.

Potrivit canalului ZDF, săptămânalului Der Spiegel şi canalului de investigaţii Paper Trailer Media, expertul a primit, pentru două cărţi, un total de 600.000 de euro prin intermediul unei companii cu sediul în Cipru, care are legături cu Aleksei Mordaşiov, unul din oligarhii apropiaţi de preşedintele Putin.

Mordaşiov, CEO şi cel mai mare acţionar al grupului siderurgic Severstal, este vizat de sancţiunile impuse de Statele Unite, Uniunea Europeană şi Regatul Unit după invadarea Ucrainei de către Rusia.

Acuzaţiile fac parte din dezvăluirile mai ample publicate marţi seara de Consorţiul Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţie (ICIJ) referitoare la dosare confidenţiale ce privesc companii de servicii financiare cu sediul în Cipru.

Portretul lui Putin

Jurnalistul Hubert Seipel a publicat în special în 2021 în Germania o carte intitulată "Puterea lui Putin: De ce Europa are nevoie de Rusia", după ce publicase în 2015 o carte cu titlul "Putin: Vederi din interiorul puterii".

El s-a remarcat şi printr-un portret al preşedintelui Putin în 2012, difuzat pe postul NDR, şi printr-un interviu în exclusivitate cu şeful statului rus doi ani mai târziu.

Potrivit preşedintelui NDR, Hubert Seipel a recunoscut că a primit bani pentru cărţi de la oligarhul rus, în două tranşe, în 2013 şi 2018, în cadrul unor "contracte de sponsorizare".

Chestionat de consorţiul ICIJ, jurnalistul a respins ideea că ar fi în vreun fel "un agent al lui Putin". Postul NDR a indicat însă că "vede un conflict de interese semnificativ, care pune sub semnul întrebării independenţa jurnalistică a domnului Seipel".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.