Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

`Caravana cu Medici` va ajunge în Șinteu: Investigaţii şi diverse consultaţii medicale gratuite

Caravana medici

Caravana cu Medici Bihor va ajunge în perioada 27 - 28 mai la localnicii din comuna bihoreană Şinteu, care vor beneficia de investigaţii şi diverse consultaţii medicale gratuite.

Potrivit secretarei acestei asociaţii, Anca-Maria Costea, este a doua ediţie din acest an, după comuna Remetea. În prealabil, cu o săptămână înainte, au fost efectuate recoltări pentru analize de laborator gratuite unui număr de 107 pacienţi, care vor afla rezultatele cu ocazia consultaţiilor.

"Analizele de laborator sunt cele uzuale - de biochimie, profil lipidic, pentru bărbaţi - testul PSA pentru prostată, la femei - TSH-ul pentru tiroidă şi altele, pentru a identifica din timp eventualele probleme medicale. Cel mai des am descoperit hipertensiune arterială, diabet zaharat, chiar şi hepatite, un început de apendicită. Oamenii sunt foarte mulţumiţi că au ocazia să îşi facă analizele în mod gratuit şi să îşi verifice astfel starea de sănătate," a declarat joi, pentru AGERPRES, Anca-Maria Costea.

Cei 20 de medici specialişti, asistaţi de zece asistenţi medicali şi studenţi la medicină, vor efectua consultaţii medicale gratuite în specialităţi precum: medicină internă, cardiologie, neurologie, pediatrie, ORL, ortopedie, urologie, oftalmologie stomatologie, dar şi medicină de urgenţă. Se vor efectua şi investigaţii medicale suplimentare: electrocardiogramă, ecografie cardiacă şi abdominală.

Echipa medicală va mai susţine şi cursuri de educaţie medicală şi profilaxie stomatologică, aşa cum s-au organizat în precedentele trei caravane.

Filiala Bihor a Caravanei cu Medici a fost înfiinţată în anul 2022 de către doctorul Andrei Costea, medic UPU SMURD Oradea, fiind organizate până în prezent trei caravane, în comuna Roşia, comuna Pietroasa şi anul acesta, comuna Remetea, însumând peste 450 de persoane ce au beneficiat de analize medicale, consultaţii şi ochelari de vedere gratuit, dar şi peste 1000 persoane instruite în acordarea primului ajutor.

După acţiunea de la Şinteu, Caravana cu Medici va ajunge în luna iunie în comuna Remeţi, urmând să se stabilească şi alte destinaţii pentru acest an. Alături de caravana din Cluj, sunt singurele două din zona de nord-vest a ţării. Din acest motiv, echipa bihoreană intenţionează să ajungă şi în judeţele Maramureş şi Sălaj.

"Pentru că suntem conştienţi de neajunsurile pe care le întâmpină populaţia din mediul rural, de prăpastia dintre medicina la care au acces persoanele din mediul rural şi medicina practicată în centrele universitare şi clinicile mari, precum şi de modul inechitabil în care sunt repartizate cheltuielile din sistemul de sănătate, majoritatea fiind alocate către mediul spitalicesc, care se află în zona urbană, am ales să echilibrăm balanţa în favoarea pacienţilor uitaţi şi marginalizaţi de sistemul de sănătate," a declarat Anca-Maria Costea.

Eforturile de organizare a unei asemenea acţiuni de voluntariat nu sunt uşoare, echipa caravanei căutând sprijin la instituţii - Consiliul Judeţean, Universitatea din Oradea, la sponsori, pe reţele de socializare prin formularul 230, vor participa la concursul Swimathon Oradea pentru a strânge fonduri etc. Au dat o mână de ajutor până acum Rotary Insignis, Qubiz, Valcris, Doriani şi de la această ediţie, se implică şi Asociaţia Filantropia.

Caravana cu Medici este un proiect naţional, prin care specialişti în domeniu medical (medici specialişti, rezidenţi, studenţi, asistenţi medicali şi sanitari), acordă îngrijiri medicale de bază, efectuând analize medicale şi consultaţii gratuite, pe bază de voluntariat, în mediul rural.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.