Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Caravană de depistare activă a tuberculozei în cinci comune din judeţul Sălaj

tuberculoza

Crasna, Sâg, Horoatu Crasnei, Cristolţ şi Letca sunt comunele din Sălaj ce vor beneficia de servicii gratuite de depistare activă a tuberculozei prin intermediul unei caravane ce va fi prezentă în judeţ începând de luni, în cadrul proiectului "Screening TB", derulat cu fonduri europene de Institutul de Pneumoftiziologie "Marius Nasta" din Bucureşti, potrivit Agerpres.

"Caravana 'Screening TB' va rămâne o lună de zile în judeţul Sălaj şi va asigura accesul facil, aproape de casă, la consultaţiile medicale gratuite puse la dispoziţie în cabinetul mobil, o camionetă dotată cu aparatură de radiologie şi diagnostic molecular rapid - cea mai avansată metodă de identificare a infecţiei cu bacilul tuberculozei - precum şi un program de inteligenţă artificială care ajută la depistarea tuberculozei şi a altor 14 patologii pulmonare. Serviciile medicale ale caravanei sunt asigurate de personal medical specializat", precizează, într-un comunicat de presă, iniţiatorii acestui proiect.

Caravana Screening TB face parte din cel mai mare proiect de depistare activă a tuberculozei derulat de România în ultimii 30 de ani - proiectul POCU/4.9/225/117426 - "Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic şi tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente"; proiect finanţat din fonduri europene şi implementat la nivel naţional de către Institutul de Pneumoftiziologie "Marius Nasta" - Bucureşti, cu sprijinul Ministerului Sănătăţii.

Citește și: Martorii GREI ai DNA au DESFIINȚAT-O pe Elena Udrea în sala de judecată: `S-a spus cu subiect si predicat că Elena Udrea era la butoane`...

Potrivit sursei citate, comunele din judeţul Sălaj selectate pentru a face parte din acest proiect sunt cele în care au fost înregistrate în ultimii ani cazuri noi de tuberculoză, incidenţa tuberculozei în Sălaj fiind de 21,8 cazuri la suta de mii de locuitori, conform datelor statistice.

"Accesul gratuit la acest serviciu medical asigurat direct în comunitate este o oportunitate majoră pentru localnicii celor cinci comune sălăjene. Având în vedere că pandemia a diminuat drastic accesul în spitale sau în alte cabinete medicale pacienţilor cu alte suferinţe în afara infecţiei cu SARS-COV-2, iar diagnosticarea şi tratamentul au devenit mult mai dificile de la declanşarea stării de urgenţă, prezenţa caravanei Screening TB se dovedeşte un sprijin real în aceste comunităţi. De altfel, valul 4 al pandemiei ne ridică serioase probleme în programarea activităţilor caravanei, dar tocmai aceste condiţii speciale fac mai important accesul sălăjenilor din cele 5 comune la un serviciu gratuit pentru care nu trebuie să iasă din localitatea de domiciliu, nici să se expună riscurilor pandemice dintr-un spital mare", se mai arată în comunicat.

În judeţul Sălaj, activităţile de informare şi suport în comunităţi sunt realizate de Fundaţia Romanian Angel Appeal, partener al Institutului de Pneumoftiziologie "Marius Nasta" în acest proiect.

Pacienţii diagnosticaţi ulterior cu tuberculoză vor beneficia de serviciile de consiliere şi sprijin asigurate de partenerii de la Federaţia UNOPA. În paralel, Asociaţia pentru Sprijinirea Pacienţilor cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă - ASPTMR va asigura servicii de suport telefonic pentru pacienţii diagnosticaţi cu tuberculoză ce au situaţii sociale dificile, astfel încât aceştia să poată urma tratamentul până la vindecare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.