Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Care ar fi totuși CÂȘTIGUL PNL din ofensiva cu ANTICIPATE și Votul în două tururi la primari (Analiza)

sah

Fierbe scena politică românească... În aceste zile se vorbește intens de posibilitatea organizării iminente de alegeri anticipate și de o schimbare a modului de alegere a primarilor de la alegere într-un singur tur la alegerea lor prin organizarea unor două tururi... PLUS desființarea SIIJ (Secția Specială de cercetare a magistraților). Cum organizarea alegerilor anticipate nu e o treabă prea ușoară (poate chiar imposibilă) este posibil ca mobilul zbaterilor din zona Puterii să fie altul. Care ar fi acela și ce ar câștiga liberalii și președintele Klaus Iohannis?...

Vezi și: Fostul șef al Poliției Gorj, învăluit de controverse, a fost primit în USR! Reacție virulentă a lui Clotilde Armand: Polițistul lui Ponta n-are ce căuta în USR

Aproape toată lumea e de acord că lucrurile sunt destul de complicate și că cel puțin organizarea alegerilor anticipate nu este chiar o operațiune facilă. Trebuie îndeplinite niște condiții și un sprijin masiv în Parlament. Cum varianta declanșării procedurii prin demisia premierului Ludovic Orban este foarte improbabilă, sigur se va apela la Varianta B - angajarea răspunderii guvernului pe mai multe legi cu impact major care ar produce cât mai multe nemulțumiri în Parlament și prin urmare să fie cât mai multe partide supărate care să fie ”forțate” să depună moțiune de cenzură.

Dacă informațiile pe surse potrivit cărora Guvernul Orban își va angaja răspunderea pe SIIJ și pentru Alegerea primarilor în două tururi de scrutin se va adeveri, atunci supărate și deci vor vota o moțiune de cenzură vor fi PSD, UDMR și ALDE. Adică suficient ca Guvernul condus de Ludovic Orban să treacă. Este posibil ca voturi Pentru să vină și din partea Pro România și PMP și poate chiar din zona Grupului minorităților naționale. În aceste condiții Ludovic Orban va deveni premier interimar, iar guvernul va avea puteri reduse.

Vezi și: Cristina Țopescu, apel sfâșietor către amicul ei: 'Mi se încleştează maxilarele şi nu pot să respir …' / AUDIO

Cu siguranță... în paralel cu Moțiunea de cenzură va fi acompaniată și de o sesizare la Curtea Constituțională în cazul ambelor acte normative supuse aprobării Parlamentului prin procedura angajării răspunderii guvernului.

În atari condiții e legitimă următoarea întrebare - Ce câștigă PNL și președintele Klaus Iohannis?

Câștigă.... sau cel puțin încearcă... schimbarea agendei publice. În aceste zile PNL e sufocat de retorica socială. Pensiile, pensionarea la 70 de ani, alocațiile și tot ce este asociat de aceste teme erodează puternic Puterea. Ofensiva PSD și a celorlalți contestatari este ajutată din plin de discursul public al ministrului Muncii, Violeta Alexandru, al ministrului Finanțelor, Florin Cîțu și al vicepremierului Raluca Turcan.

Rămâne de văzut dacă va fi așa, dacă merită efortul și mai ales dacă se va reuși schimbarea agendei publice.

PS: Nu trebuie totuși exclus cu totul posibilitatea declanșării alegerilor anticipate pentru că viața politică românească a dovedit de multe ori în ultimele luni că unele acțiune ale decidenților nu sunt neapărat raționale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.