Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Care ar putea fi impactul valului 4. Răspunsul lui Alexandru Rafila / VIDEO

Deschide.md
coronavirus ambulanta salvare moldova

Deputatul PSD Alexandru Rafila, reprezentant al României la OMS, a declarat vineri, într-o conferință de presă, că atingerea imunității de turmă prin vaccinarea a 70% din populație nici măcar nu mai este menționat de Guvern.

Întrebat care ar putea fi impactul valului 4, Rafila a răspuns:

  • „Văd ce se întâmplă în Marea Britanie, în Rusia, în Turcia, țări relativ apropiate de noi. Văd că în Germania, la fiecare 10-15 zile numărul cazurilor de infecție cu tulpina delta, cea indiană, se dublează. Asta îmi arată că dacă în România în momentul de față am o transmitere sporadică, în jur de 150 de cazuri diagnosticate zilnic, probabil că sunt ceva mai multe, putem să intrăm la un moment dat pe un trend crescător care trebuie urmărit de la început. Sunt convins că toți colegii de la INSP monitorizează ceea ce se întâmplă. În momentul în care vor fi primele creșteri, chiar dacă par nesemnificative, adică de la 200 la 400 de cazuri, o să avem o problemă și trebuie să ne gândim că trendul este crescător în mod susținut. Se pot face atunci, sigur, aplicații, modele matematice, ați văzut că sunt mulți oameni pe piața medicală, chiar dacă nu sunt specialiști în sănătate publică, care fac diverse previziuni.
  • Nu pot să exclud, având în vedere această acoperire vaccinală de maxim 30% acum, apariția unui nou val de îmbolnăviri în luna septembrie-octombrie. Important este ca acest val să fie ținut sub control și toata cascada de măsuri despre care am discutat în timp, partea de sănătate publică de la județe, anchete epidemiologice, izolarea rapidă a focarelor, testare și vaccinare, pentru că vaccinarea e singura care poate să ofere protecție comunității, trebuie să fie funcțională. Mai mult, se poate gândi ca strategie de vaccinare o măsură în care dacă apar focare destul de importante, atunci toată populația din jurul acelor focare să fie vaccinată ca să nu permită transmiterea mai departe a bolii, dar lucrul ăsta trebuie făcut programat, serios, cu autoritățile locale și cred că aceste jocuri de natură politicianistă, mai degrabă, decât politică de asumare a unor succese care nu există și de ducere în derizoriu a campaniei de vaccinare nu cred că trebuie să continue”

Chestionat dacă ritmul de vaccinare de azi ne vulnerabilizează în fața unui val 4, Rafila a precizat:

  • „Pot să vă răspund și invers: sigur nu ne protejează! În mod evident, dacă noi vaccinăm până în 15 mii de persoane cu o doză, peste trei săptămâni o să ajungem la 25 de mii de persoane vaccinate zilnic și asta lungește foarte mult atingerea acelei imunități de grup, iar ținta de 10,4 milioane văd că a ieșit din discuție, inclusiv la nivelul Guvernului României. În cel mai bun caz, probabil că 7 milioane de persoane ar putea fi imunizate și, indiferent cum am calcula, asta reprezintă maxim jumătate din populația României, iar cealaltă jumătate este neprotejată. Nu putem să adunăm numărul de persoane vaccinate cu cele trecute prin boală, pentru că foarte mulți dintre ei s-au și vaccinat. Noi trebuie să avem o imagine a persoanelor care sunt protejate împotriva bolii. Se poate relua studiul de seroprevalență care a fost făcut anul trecut de INSP, să vedem în momentul de față, vaccinați sau nevaccinați, care este prevalența anticorpilor protectori în populație și atunci putem avea un răspuns precis. De ce nu face Ministerul Sănătății chestiunea asta acum ca să ne pregătim pentru septembrie, nu știu să vă spun!”

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.