Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Care e sensul Deciziei Curții Constituționale. Moțiunea USR PLUS - AUR trebuie finalizată cu vot

Inquam Photos / George Calin
ccr dorneanu

Curtea Constituțională a României a decis azi că există un conflict de natură constituțională între Parlament și Guvern. Sesizarea a fost depusă de Guvern care a contestat procedurile parlamentare derulate la depunerea moțiunii de cenzură iniția de alianța AUR - USR PLUS.

În fapt.... CCR nu a dat dreptate nimănui. În unanimitate judecătorii au constatat că EXISTĂ un conflict de natură constituțională pentru că procedura prevăzută în Constituție privind instituția Moțiunii de cenzură nu a fost finalizată.

În acest sens judecătorii constituționali au constatat că acest conflict rezidă tocmai în faptul că Parlamentul a suspendat procedura dezbaterii și adoptării Moțiunii de cenzură pentru că în momentul în care a fost depusă această moțiune de cenzură este clar că există o neîncredere în guvern. Această neîncredere trebuie clarificată deîndată, iar clarificarea se face prin dezbaterea și votarea moțiunii de cenzură.

Conflictul dintre Parlament și Guvern se desfășoară de la depunerea moțiunii de cenzură și până la clarificarea lui prin vot - un vot Pozitiv va face ca Guvernul să cadă, iar un vot Negativ va face ca guvernul să primească în continuare încrederea Parlamentului.

Parlamentarii care au semnat o moțiune de cenzură în timpul unei sesiuni parlamentare nu mai pot semna o alta în timpul aceleiași sesiuni, ci numai în următoarea. Totuși.... dacă o altă moțiune este semnată în condițiile Constituției României ea trebuie dezbătută și tranșată (n.a - asta apropo de existența în acest moment a două moțiuni de cenzură împotriva Guvernului Câțu).

Mai există o singură situație, excepțională, când parlamentarii pot semna o altă moțiune de cenzură în timpul aceleiași sesiuni parlamentare - atunci când o moțiune de cenzură este depusă ca urmare a uzării de către guvern a Procedurii angajării răspunderii guvernului pe o lege sau un pachet de legi. Singurul răspuns al Opoziției în acel moment este o Moțiune de cenzură, în caz contrar legea sau pachetul de legi se consideră adoptate.

_

Iată și Comunicatul oficial al Curții Constituționale:

Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a decis:

1. A admis cererea formulată de prim-ministrul Guvernului şi a constatat că există un conflict juridic de natură constituțională între Parlament și Guvern, generat de conduita Parlamentului cu privire la modul de desfășurare a procedurii de control parlamentar inițiate prin moțiunea de cenzură nr.2MC/3 septembrie 2021 – „Demiterea Guvernului Cîțu, singura șansă a României de a trăi!”.

2. Parlamentul urmează să dezbată moțiunea de cenzură depusă și să își exprime poziția prin vot asupra acesteia cu respectarea exigențelor constituționale și regulamentare și aplicarea principiului loialității constituționale.

Curtea a constatat că moțiunea de cenzură a fost depusă cu întrunirea numărului de semnături necesare. Însă, Parlamentul, în ansamblul său, a încălcat art.1 alin.(5) din Constituție coroborat cu art.94 alin.(1) din Regulamentul activităţilor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, precum și art.113 alin.(2) din Constituție. Parlamentul nu a dezbătut moțiunea de cenzură, astfel că nu a finalizat procedura inițiată și continuă să încalce art.113 din Constituție. În consecință, au fost încălcate și prevederile constituționale ale art.1 alin.(3) privind statul de drept și alin.(4) privind echilibrul puterilor în stat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.