Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Care e viitorul Thailandei după decesul regelui: Principala provocare

Thailanda

Militarii aflaţi la putere în Thailanda se confruntă, după decesul regelui Bhumibol Adulyadej, cu o provocare fără precedent în istoria modernă a regatului, şi anume găsirea unui nou echilibru de putere cu succesorul fostului monarh, prinţul moştenitor Maha Vajiralongkorn, notează vineri France Presse. În cei 70 de ani de domnie, Bhumibol a avut timp să construiască legături solide cu armata ţării.

Aceasta s-a aflat adesea în postura de braţ armat al palatului regal, înlăturând, prin lovituri de stat ciclice, guverne civile considerate ameninţări pentru 'instituţia supremă' a monarhiei. Astfel, după lovitura de stat din mai 2004, întreprinsă în numele apărării monarhiei, şeful armatei, generalul Prayut Chan-O-Cha, a fost numit premier de regele Bhumibol. Aceste relaţii construite de suveranul defunct au fost însă strâns legate de personalitatea sa, nu de instituţia regală în sine, foarte slabă în momentul accederii lui Bhumibol pe tron în 1946. Legătura, 'simbioza inedită' - cum o descrie politologul Thitinan Pongsudhirak -, s-a construit de-a lungul deceniilor, mai ales în lupta împotriva micilor grupări comuniste în anii 1960, când regele făcea vizite foarte mediatizate în taberele militare din junglă. 'Va fi foarte dificil pentru noul rege să-i succeadă tatălui său şi să stabilească legături solide cu militarii', explică expertul american Paul Chambers.

Cu atât mai mult cu cât, susţin analiştii, prinţul Maha Vajiralongkorn, care şi-a petrecut cea mai mare parte din timp în Europa, este departe de a întruni unanimitate în ţară sau printre generalii şi responsabilii palatului regal. Deocamdată, cel care ocupă prim-planul scenei politice este generalul Prayut Chan-o-Cha, şeful juntei după lovitura de stat din 2014. El este cel care s-a adresat naţiunii după ştirea decesului lui Bhumibol şi tot el a anunţat joi seară că prinţul 'are nevoie de timp' pentru a se pregăti să devină rege. Prinţul Maha Vajiralongkorn, în vârstă de 64 de ani, este militar de formaţie, însă gradul său de general e doar onorific. Dificultatea misiunii care îl aşteaptă pe prinţ este legată şi de faptul că armata este compusă din facţiuni diferite între care trebuie găsit un consens. În ce-l priveşte pe prinţul moştenitor, el 'şi-a creat propria gardă pretoriană, formată din circa 5.000 de persoane, în urmă cu cinci ani', aminteşte Paul Chambers.

Personajul-cheie pentru înţelegerea echilibrului subtil de putere instalat între palat şi armată este Prem Tinsulanonda, ajuns la 96 de ani, fost general şi ex-premier, dar şi principalul consilier al regelui defunct. Considerat eminenţa cenuşie a palatului regal şi cel care trăgea sforile scenei politice, mai ales la loviturile de stat militare, Prem Tinsulanonda pare a avea o stimă scăzută faţă de prinţul moştenitor, chiar dacă niciodată evocată în public, în condiţiile unei legi drastice de lezmajestate. Analiştii intervievaţi de AFP sunt de acord asupra faptului că militarii nu sunt pregătiţi să părăsească puterea, chiar dacă vor fi organizate alegeri în 2017. 'Va trece multă vreme până când vom asista la cea mai mică demilitarizare în Thailanda', afirmă acelaşi Paul Chambers. La rândul său, David Streckfuss, specialist în istoria Thailandei, aminteşte că puciul din 2014 a vizat în special ca armata 'să poată superviza succesiunea', prin urmare militarii nu se vor retrage în cazărmi atât timp cât nu vor fi siguri că Maha Vajiralongkorn, desemnat succesor de Bhumibol, nu va avea o poziţie consolidată. 'Junta şi Înaltul comandament militar vor juca un rol-cheie în această perioadă delicată de tranziţie', este de părere şi Thitinan Pongsudhirak, de la Universitatea Thammasat, conform Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.