Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Care este cea mai importantă modalitate de tratament

alimente dulciuri

Alimentatia sanatoasa este cea mai importanta modalitate de tratament, sustine nutritionistul Lygia Alexandrescu, aceasta atragând atentia asupra carentelor de minerale.

''Trebuie sa le dam mineralelor si dietei echilibrate în general o atentie deosebita pentru ca alimentatia sanatoasa este cea mai importanta modalitate de tratament, permitând mentinerea sau restabilirea unui echilibru nutritiv, care actioneaza în mod permanent, nu doar tranzitoriu si temporar'', spune Lygia Alexandrescu.

Potrivit specialistului, ca si la vitamine, si la minerale carenta se poate datora fie lipsei lor în cantitate suficienta în dieta, fie unor tulburari de utilizare sau de metabolism.

Lygia Alexandrescu a vorbit pentru AGERPRES despre cele mai cunoscute minerale care se gasesc în mod uzual în cantitate mai mica decât cea necesara în organism.

Ea a explicat ca tulburarile carentiale produse de fier sunt cele mai frecvente si apar în special în perioadele în care nevoile organismului sunt mult crescute: crestere, eforturi fizice, sarcina, alaptare. Carenta de fier duce la tulburari caracteristice - scadere a cantitatii de hemoglobina, anemii sau tulburari metabolice.

Alexandrescu a punctat ca în aceste cazuri dieta trebuie sa aduca alimente bogate în fier: ficat, rinichi, inima, muschi, galbenus de ou, stridii, fructe uscate, legume uscate, nuci, verdeturi (spanac, urzici, varza, patrunjel), iar doza zilnica recomandata de fier este de 12 mg.

Totodata, specialistul arata ca lipsa de calciu se manifesta prin hipocalcemie, care duce la decalcifierea sistemului osos si la tulburari ale sistemului neuromuscular. În acest sens se va impune un regim alimentar care sa fie bogat în alimente care aduc calciu utilizabil, dar care contin si ceilalti factori de nutritie cu rol în osteogeneza: fosfor, vitamina D, proteine. Calciul se gaseste în cantitate mare în brânzeturi, lapte dulce, batut, iaurt, legume uscate, nuci, varza, conopida, portocale, patrunjel, etc. Doza zilnica recomandata de calciu este de 1 g.

În ceea ce priveste fosforul, Lygia Alexandrescu spune ca este un factor de nutritie cu actiune dinamica în metabolismul protidic, glucidic si lipidic si cu actiune plastica (intra în componenta sistemului nervos central si periferic).

În opinia specialistilor, deficitul acestui mineral poate produce tulburari nervoase, musculare si osoase, însa o dieta bogata în fosfor poate ameliora aceste tulburari. Alimentele bogate în fosfor sunt: galbenusul de ou, pestele, carnea, icrele, brânzeturile, dar si legumele uscate, nucile, cerealele integrale, zarzavaturile si fructele proaspete. Doza zilnica recomandata de fosfor este de 1,2 - 1,5 g.

Lygia Alexandrescu arata ca iodul este factorul de nutritie necesar metabolismului general si functionarii glandei tiroide. El se afla în cantitati extrem de mici în alimentele uzuale, însa pestele, stridiile, crevetii, algele marine sunt bogate în iod.

Potrivit specialistilor, iodul organic din alimente nu se pierde în timpul gatirii. Exista si o serie de legume cu actiune antitiroidiana sau gusogena: conopida, broccoli, varza, iar doza zilnica recomandata de iod este de 150 - 200 U.I.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.