Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Care este cel mai performant tip de RMN?

Radu Pop
Sanador
rmn

Examenul RMN sau scanarea prin rezonanță magnetică este o investigație imagistică avansată, neinvazivă și neiradiantă, care permite vizualizarea organelor și a țesuturilor din corp fără să folosească radiații periculoase. În loc de raze X, cum se întâmplă în cazul radiografiei și al tomografiei computerizate, examinarea RMN utilizează un magnet de mari dimensiuni, unde radio și un computer, pentru a reda în cele mai mici detalii structurile anatomice analizate.

În prezent, există mai multe tipuri de aparate RMN – cele standard folosesc un magnet cu putere 1,5 Tesla, în timp ce echipamentele de ultimă generație dispun de un magnet cu putere 3 Tesla și sunt mult mai puternice. Astfel, ele permit observarea celor mai mici tumori, care nu pot fi descoperite cu ajutorul altor investigații imagistice.

Un examen RMN 3 Tesla oferă imagini la rezoluție mai înaltă comparativ cu o investigație RMN standard, iar timpul de examinare este mult mai redus, acest aspect fiind foarte important pentru persoanele anxioase sau pentru cele care suferă de claustrofobie. În plus, pacientul nu trebuie să fie repoziționat și reexaminat, deoarece echipamentul permite scanarea pe segmente a unui organ sau a unei regiuni anatomice.

Datorită acestor avantaje considerabile, scanarea RMN 3T (sau RMN 3 Tesla) este indicată pentru diagnosticul avansat al multor afecțiuni. De cele mai multe ori, este folosită pentru a descoperi tumori cerebrale sau spinale, inclusiv pentru a reda funcționarea creierului în timp real și zonele de activare neuronală.

De asemenea, investigația RMN 3T poate fi solicitată de medic pentru evaluarea detaliată a organelor abdominale, a sistemului musculo-scheletal și chiar pentru a verifica funcționarea inimii. Echipamentele RMN 3 Tesla sunt de mare ajutor și în cazul unui examen RMN de sân, pentru că pot detecta tumorile maligne mai precis decât mamografia sau ecografia mamară.

În anumite situații, medicul poate recomanda pacientului efectuarea unui examen RMN whole body, când este scanat întregul corp, procedura fiind solicitată, de obicei, pentru a descoperi posibile metastaze. Și în acest caz, aparatul RMN 3T permite localizarea rapidă și precisă a tumorilor secundare, inclusiv a celor de foarte mici dimensiuni.

La SANADOR, pacienții au acces la investigații RMN 3 Tesla efectuate cu două echipamente ultraperformante - Siemens Magnetom Skyra 3T și Siemens Magnetom Vida 3T. Printre specificațiile deosebite ale aparatului Magnetom Skyra 3T, disponibil la Spitalul Clinic SANADOR, se numără antene speciale pentru examinarea articulațiilor, un modul special pentru RMN mamar, un modul pentru prostată și un modul de elastografie pentru examinarea ficatului.

Siemens Magnetom Vida, care se află în Clinica SANADOR Floreasca, dispune de cea mai nouă tehnologie pentru RMN - senzorii BioMatrix - care permit obținerea unor imagini mult mai clare, la o rezoluție superioară. Această tehnologie elimină artefactele de mișcare și de respirație și asigură monitorizarea funcțiilor vitale ale pacientului în timpul scanării.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.