Care este cel mai sănătos aliment din lume, potrivit științei. Deși conține mai mult calciu decât laptele și protejează sănătatea cardiovasculară, puțini români îl cunosc. Deși pare a fi un aliment mic și cu puține calorii, planta acvatică, cunoscută științific sub numele de Nasturtium officinale, Năsturelul ascunde în interiorul său o proporție impresionantă de vitamine, potrivit „Adevărul”.
Planta își are originea în Europa și Asia Centrală, unde crește în mod natural în jurul izvoarelor și cursurilor de apă. De-a lungul timpului, Năsturelul a fost consumat de diverse culturi, datorită proprietăților sale medicinale, dar azi nu este foarte cunoscut în bucătăria românească, desi pe vremuri era foarte popular, atât ca ingredient culinar, cât și ca remediu tradițional.
În bucătăria spaniolă, consumul de Năsturel a crescut, mai ales în Insulele Canare, unde este un ingredient tradițional în preparate precum potajul de hrib, măcrișul de grădină sau spanacul.
În Germania, planta este cunoscută ca „planta scorbutului”, deoarece marinarii obișnuiau să păstreze semințele de năsturel așezate între pături umede, care germinau în două sau trei zile, prevenind astfel apariția acestei boli.
Conține mai mult calciu decât laptele
Năsturelul conține mai mult calciu decât laptele, dar și 15 vitamine esențiale pentru organism. Potrivit unui studio realizat de Universitatea William din New Jersey și publicat în revista Preventing Chronic Disease, Năsturelul este considerat cel mai sănătos din lume.
Cercetarea a evaluat densitatea nutrițională a 41 de fructe și legume, iar Năsturelul a obținut cel mai mare punctaj. El se remarcă prin numeroase beneficia nutriționale, fiind o sursă bogată în vitamine li minerale esențiale, precum A, C, E și K, calciu, fier și acid folic, toate vitale pentru funcționarea corectă a organismului și prevenirea bolilor.
Năsturelul întărește sistemul imunitar prin conținutul ridicat de vitamina C, are proprietăți anticancerigene și are un impact pozitiv asupra sănătății cardiovasculare, ajutând la reducerea colesterolului și a tensiunii arteriale.
De asemenea, nitrații din Năsturel îmbunătățesc funcția endotelială și circulația sângelui, contribuind la o inimă mai sănătoasă.
Comentează