Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Care este stadiul armistiţiului din Ucraina

ucraina armata

Acordul de încetare a focului pare în fine respectat în estul separatist prorus al Ucrainei după ce presiunea occidentală s-a accentuat asupra Rusiei, acuzată de SUA că 'minte' cu privire la rolul său în acest conflict soldat cu 5.800 de morţi în 10 luni, relatează joi AFP.

Pe teren, armata ucraineană a semnalat miercuri o 'scădere considerabilă' a tirurilor rebelilor şi şi-a exprimat satisfacţia că niciun soldat nu a mai fost ucis în ultimele 24 de ore, pentru prima oară după intrarea în vigoare a acordului de încetare a focului în 15 februarie.

Purtătorul de cuvânt militar ucrainean Andrii Lâsenko a subliniat totuşi că armistiţiul nu este respectat în întregime, denunţând în special trecerea 'unui mare număr de tancuri, lansatoare de rachete multiple Grad şi alte echipamente' spre oraşul de coastă Novoazovsk, controlat de rebeli şi situat la 30 km de portul strategic Mariupol.

Secretarul de stat american John Kerry a estimat, la rândul său, că 'nici Rusia, nici forţele pe care ea le susţine nu-şi îndeplinesc angajamentele' asumate în acordul de pace de la Minsk în 12 februarie.

Există temeri în Ucraina că Mariupol, ultimul oraş mare controlat de Kiev în estul rebel, va fi următoarea ţintă a separatiştilor proruşi care au cucerit în urmă cu o săptămână oraşul strategic Debalţevo, în pofida acordului de încetare a focului.

La rândul lor, rebelii au arătat unui grup de jurnalişti străini la Obilne, localitate situată la 20 km sud de Doneţk, o coloană de 14 tunuri mobile de 122 mm şi mai multe camioane deplasându-se dinspre linia frontului spre oraşul Starobechevo în sud, prezentând-o drept |retragere a armelor grele', potrivit acordului.

Misiunea OSCE aflată în Ucraina a declarat însă că nu poate confirma nicio retragere.

Pe plan diplomatic, presiunea a crescut împotriva Rusiei, acuzată de Kiev şi de ţările occidentale că îi înarmează pe rebelii proruşi în estul Ucrainei şi că a desfăşurat trupe regulate în zonă, ceea ce Moscova dezminte.

Rusia 'se livrează exerciţiului de propagandă cel mai flagrant şi cel mai important de la cel mai important al Războiului rece' , a opinat John Kerry, afirmând că liderii ruşi 'mint' cu aplomb cu privire la 'ceea ce fac acolo' în Ucraina. El nu a exclus adoptarea unor sancţiuni suplimentare împotriva Moscovei.

Premierul britanic David Cameron a evocat ideea excluderii Rusiei din sistemul de plată interbancară Swift dacă Moscova continuă să 'destrame' Ucraina, anunţând totodată trimiterea unor instructori militari pentru a consilia şi a antrena trupele ucrainene.

Polonia şi-a anunţat şi ea intenţia de a trimite în Ucraina instructori militari pentru a pregăti acolo subofiţeri ucraineni, potrivit generalului Boguslaw Pacek, responsabil cu instruirea în Ministerul polonez a Apărării.

Agerpres

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.