Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Care este țara în care trăiesc mai mulți porci decât oameni: Statul încearcă să convingă locuitorii să mănânce legume în loc de carne

Radu Pop
rfi.ro
porci

Care este țara în care trăiesc mai mulți porci decât oameni: Statul încearcă să convingă locuitorii să mănânce legume în loc de carne

Danemarca încearcă să își convingă cetățenii să consume mai multe legume și să limiteze consumul de carne din țară, totul pentru a combate efectele schimbărilor climatice.

Danemarca, prima țară din lume care a dezvoltat o strategie de încurajare a populației să consume alimente de origine vegetală, ar putea fi un exemplu pentru alte state care încearcă să găsească noi metode de a reduce consumul de carne la nivel național pentru a combate efectele schimbărilor climatice.

Țara în care trăiesc mai mulți porci decât oameni încearcă să limiteze consumul de carne

Majoritatea danezilor, vorbind despre 57%, spun că nu sunt interesați să consume mai puțină carne, clasându-se pe primul loc în topul țărilor europene care își doresc cel mai puțin să înlocuiască carnea cu legumele. Potrivit ultimelor cercetări, produsele animale provoacă de două ori mai multe emisii de carbon decât alimentele obținute din plante și reprezintă o amenințare majoră la adresa pădurilor și a biodiversității.

Conform noului ghid alimentar, Danemarca recomandă consumul a doar 350 de grame de carne pe săptămână, însă cei mai mulți danezi consumă de trei ori mai mult. Ca exemplu, cantitatea de carne consumată de americani este de trei ori și jumătate mai mare. Guvernul danez plănuiește să schimbe percepția oamenilor potrivit căreia dietele occidentale, mai bogate în zaharuri, grăsimi și carne decât de legume sunt mai benefice.

În premieră mondială, administrația lui Mette Frederiksen a publicat un plan național pentru mâncarea din plante. Documentul de 40 de pagini prezintă angajamentul țării de a normaliza dietele bogate în plante, cât și stimularea producției de legume și proteine alternative. Începând cu legumele rădăcinoase organice și terminând cu înlocuitorii produselor lactate și ciupercile fermentate, toate produsele de acest gen vor fi susținute. Carnea și lactatele nu trebuie să dispară complet din meniu, dar obiectivul este ca acestea să joace un rol mai puțin important. Cel mai mare obstacol în Danemarca îl reprezintă industria foarte profitabilă a producției de carne. În toate celelalte țări europene unde s-a încercat reducerea producției sau înlocuirea produselor de origine animală pentru a combate efectul schimbărilor climatice, reacția de opoziție la aceste inițiative a fost imediată.

Danemarca, singura națiune europeană cu „mai mulți porci decât oameni”, resimte la fel de mult presiunea din partea industriei produselor de origine animală și, cu toate acestea, a reușit să evite situația în care politicile de stimulare a consumului de alimente vegetale declanșează mari proteste. Unii danezi speră acum ca situația lor să fie un exemplu de urmat pentru alte națiuni bogate. Până și în cadrul summitului COP28, care se desfășoară anul acesta la Dubai, țările sunt îndemnate să reducă consumul de carne la nivel național, conform planurilor formulate de Organizația ONU pentru Alimentație și Agricultură. Două treimi din meniurile servite în cadrul summitului vor fi vegane sau vegetariene pentru prima dată în istoria întâlnirilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.