Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Care este tratamentul modern al herniei abdominale?

Radu Pop

Hernia abdominală, adică exteriorizarea sub piele a unui organ din abdomen printr-un punct slab preexistent al peretelui abdominal, este întâlnită frecvent și poate afecta persoane de toate vârstele, de ambele sexe.

În funcție de locul în care se produc, herniile abdominale pot fi ombilicale, epigastrice, inghinale sau femurale. Acestei clasificări i se adaugă eventrațiile, numite și hernii postincizionale, secundare unor intervenții chirurgicale deschise, care se produc prin defectul abdominal creat de incizia chirurgicală.

Hernia evoluează în timp și, netratată la timp, duce invariabil la complicații ce pot constitui urgențe chirurgicale majore. Conținutul sacului herniar poate deveni ireductibil (adică nu mai poate fi reintrodus în abdomen) și se pot asocia complicații severe precum ocluzia intestinală, perforațiile sau chiar necroza organelor herniate.

Indiferent de localizarea herniei abdominale, tratamentul chirurgical este singura opțiune terapeutică ce poate trata corect și complet hernia. Cura chirurgicală a herniei include montarea unei plase chirurgicale speciale, cu rolul de a restabili structura peretelui abdominal. Astfel de proteze sunt bine tolerate de organism, fiind integrate complet în decurs de câteva săptămâni. Plasele chirurgicale asigură repararea herniei fără tensiune, vindecare rapidă și reluarea precoce a activităților zilnice.

Intervenția chirurgicală se poate realiza minim invaziv sau prin chirurgie deschisă. Riscurile crescute de complicații în timpul operației și postoperator, în special de hemoragii sau infecții, precum și perioada îndelungată de recuperare în cazul intervenției chirurgicale deschise, a dus la înlocuirea aproape în totalitate a intervențiilor chirurgicale deschise cu intervenții minim invazive, realizate laparoscopic sau robotic pentru cura herniilor abdominale.

Cea mai avansată metodă de tratament chirurgical, care se adresează în special herniilor dificile, este chirurgia minim invazivă robotică, realizată cu sistemul robotic de ultimă generație Davinci Xi. Prin abord robotic, chirurgul poate efectua disecții laborioase cu o dexteritate ce nu poate fi atinsă nici măcar de cele mai avansate sisteme laparoscopice. Posibilitatea de a interveni cu precizie în spații greu accesibile, alături de reperarea unor structuri anatomice altfel greu de vizualizat (filete nervoase sau vase de sânge) conferă chirurgiei robotice avantaje net superioare comparativ cu chirurgia laparoscopică. Montarea prin abord robotic a plasei chirurgicale, care reduce aproape în totalitate tensiunea rezultată după închiderea defectului parietal, permite recuperarea rapidă, cu reluarea precoce a activităților cotidiene.

Beneficiile sunt numeroase pentru pacient și includ o spitalizare mai scurtă, dureri postoperatorii mult diminuate și risc de sângerare redus. Chirurgia robotică a herniilor oferă chirurgului posibilitatea de a efectua procedee chirurgicale complexe prin intermediul unor incizii mici, cu vindecare rapidă și cicatrici minime.

La Spitalul Clinic SANADOR, pacienții cu hernii abdominale pot beneficia de cele mai avansate tehnologii disponibile în prezent pentru diagnosticul și tratament, inclusiv de cura chirurgicală minim invazivă realizată cu ajutorul sistemului robotic da Vinci Xi de către medici cu vastă experiență operatorie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.