Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Care sunt principalele grupuri militante armate din Gaza - Hamas nu este singura organizație care deține ostatici

bbc
ostatici gaza

Printre cei 2,3 milioane de locuitori din Fâşia Gaza trăiesc şi acţionează până la 11 facţiuni armate diferite, majoritatea islamiste, de la cea mai mare şi mai puternică, Hamas, până la mici bande înarmate, relatează BBC, potrivit news.ro.

Când Hamas a lansat raidul transfrontalier în sudul Israelului la 7 octombrie, militanţii săi în uniformă au fost însoţiţi şi de alte persoane din aceste grupări şi chiar de indivizi neafiliaţi. De aici pornesc şi recentele întârzieri în eliberarea ostaticilor isralieni. Nu numai Hamas a luat ostatici, iar acum trebuie să aducă toţi ostaticii israelieni rămaşi sub controlul său, astfel încât să poată negocia noi prelungiri ale armistiţiului temporar.

Principalele grupări militante sunt următoarele:

Hamas. Fondată în 1987 şi aflată la putere în Gaza din 2007, organizaţia avea între 20 000 şi 30 000 de luptători în aripa sa armată - Brigăzile Ezzedin Al-Qassam - înainte ca Israelul să înceapă represaliile la raidul său din 7 octombrie. Mişcarea este finanţată şi susţinută de Iran. Obiectivul Hamas rămâne distrugerea statului Israel.

Jihadul Islamic Palestinian (PIJ). Fondată în 1981 de către studenţi palestinieni care trăiesc în Egipt, şi această mişcare este un aliat apropiat al Iranului şi jură să distrugă Israelul. Se crede că are între 1.000 şi 8.000 de luptători sub marca "Brigăzile Al-Quds".

Brigăzile Al-Nasser Salah Al-Deen. A treia facţiune ca mărime, aliată a Hamas şi PIJ. Contribuie la forţele de poliţie din Gaza. Se pare că a participat la atacuri comune cu Hamas, inclusiv la răpirea soldatului israelian Gilad Shalit în 2006.

Brigăzile Mujahideen. Aripa armată a Mişcării Mujahedinilor palestinieni. Activează atât în Gaza, cât şi în Cisiordania. De asemenea, se pare că are legături cu Iranul. În 2023, purtătorul său de cuvânt a avertizat că problemele palestinienilor deţinuţi în închisorile israeliene şi confruntările legate de Moscheea Al-Aqsa din Ierusalim reprezintă "o bombă cu ceas".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.