Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Care va fi soarta mogulului Sebastian Ghiță: Anunțuri importante de la un ministru

captura tv
sebastian ghita

Fostul deputat, Sebastian Ghiță a fost capturat joi noaptea, în Serbia, după aproape patru luni în care a fugit de brațul lung al justiției. Mogulul a fost capturat în Belgrad și acum se așteaptă extrădarea acestuia. Ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu face anunțuri importante despre aducerea lui Ghiță în România.

Citeşte şi: De ce capturarea lui Sebastian Ghiţă ajută PSD-ul: Ion Cristoiu devoalează dedesubturile scandalului

”Au fost semnate protocoale care preiau succesiunea acordului cu Iugoslavia, doar cu Slovenia, Croția, Muntenegru și Macedonia. În relația dintre România și Serbia au fost aplicate acordurile bilaterale încheiate anterior de România. Există un tratat între România și Iugoslavia din 18 octombrie 1960, care se referă la asistența juridică dintre cele doă țări. În urma dezmembrării Iugoslaviei au apărut cinci state succesoare, inclusiv Serbia.

Citește și: Imagini INCREDIBILE cu Novak Djokovici, la Monte Carlo: Ce a pățit cel mai bun tenismen din ultimii ani / VIDEO

În perioada 1996-2000 au fost încheiate protocoale între România și Croația, Slovenia, Muntenegru, și Macedonia, protocoale care preiau succesiunea acordului cu Iugoslavia din 1960. Din acest punct de vedere, între România și Serbia nu există un tratat similar, care să clarifice succesiunea Serbiei, dar cu toate acestea în relația dintre România și Serbia au fost aplicate acordurile bilaterale încheiate anterior de România, ambele state comportându-se ca și cum ar fi părți ale acordurilor respective”, a explicat Meleșcanu la România TV.

Citește și: STUDIU Riscul la care se expun cei care se tatuează: Li se pot acoperi alunițele ce pot duce la identificarea cancerului

Și asta nu e tot. Ministrul a anunțat cum ar putea fi extrădat Ghiță. "La Paris în 1956, a fost adoptată o convenție europeană de extrădare, la care România și Serbia sunt parte. Există temeiuri legale suficiente pentru a se trece la procedura de extrădare a lui Ghiță.Este foarte posibil ca autoritățile sârbe să dorească să rezolve mai întâi această problemă (judecarea lui Ghiță pentru că a fost prins cu acte false n.r.). Apoi, în funcție de decizia luată să treacă la o procedură de extrădare”, mai spune Meleșcanu.

Meleșcanu a vorbit și despre azilul politic pe care l-ar putea cere Ghiță. “Acesta este o procedură care ține de statul respectiv. În acest caz nu pot să mă refer la niciun fel de alte documente internationale. Momentul extrădării depinde de timpul necesar pentru îndeplinirea procedurii", a încheiat Meleșcanu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.