Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Carieră militară pentru tot mai multe femei din Republica Moldova

politista

Au spart stereotipurile şi au demonstrat că se poate. Vorbim despre femeile care au ales să facă o carieră în domeniul militar şi să fie la straja ţării.

Comandante de pluton, șefe de centre militare sau din diverse departamente - doar câteva din funcţiile ocupate de femeile care fac serviciul militar şi care reprezintă peste 20 la sută din numărul total al efectivului Armatei Naţionale. Unele femei militare aleg să meargă şi în misiuni în afara ţării în calitate de pacificatoare militare, transmite presa din Republica Moldova.

Maiorul Tatiana Sîrghi a participat la misiunile de menţinere a păcii în Sudanul de Sud, acum trei ani. A fost observator militar mai mult de un an într-o zonă unde instabilitatea este dictată de războaiele civile.

A riscat cu propria viaţă doar pentru ca să ajute localnicii şi a înţeles că rolul ei este esenţial printre militarii bărbaţi, pentru că doar ea reuşea să aducă liniştea în casele femeilor cu copii.

„Misiunea mea era ca să culeg informaţia din zonele respective şi conflictele cu care se confruntă. Femeile erau mai deschise către noi, pentru că pentru ei ţinuta de militar, de camuflaj era o frică şi nici nu se apropiau, dar când erau femei printre observatori militari, ele erau mai deschise către noi şi puteau să-şi spună suferinţele şi problemele cu care se confruntă”, a relatat Tatiana Sîrghi, şefa Serviciului Cooperare şi Programe Internaţionale.

Revenită acasă, Tatiana continuă să activeze la Academia Militară şi să-şi urmeze visul. În viitor îşi propune să meargă şi în alte misiuni de pacificare. Vrea să fie utilă acolo unde pacea este zădărnicită de conflictele civile.

„Este un lucru important de a mai pleca şi în alte ţări, acolo unde sunt probleme legate de societate, unde sunt implicaţi copii, femei, mame care sunt neajutorate”, a mai spus Tatiana.

În prezent, la Academia Militară a Forţelor Armate „Alexandru cel Bun" învaţă peste 200 de studenţi, dintre care aproape 50 sunt fete.

„Odată admise la studii, fetele şi băieţii au foarte multe oportunităţi. Statul oferă absolut gratis echipament, studiile integrale. Pe parcursul studiilor, studenţii au oportunitatea să înveţe limbile străine, cum ar fi limba engleză, franceză, germană. De asemenea, ei primesc permis de conducere B, C”, a menţionat Anatolie Bucuci, rectorul Academiei Militare.

Din 2014, în instituţie a fost posibilă şi admiterea fetelor. Absolventele actualelor promoţii susţin că îşi doresc o carieră în domeniul militar.

„Îmi place disciplina, ştiu că anume în Academia Militară pot să obţin studii superioare. Academia Militară ne oferă posibilitatea să ne dezvoltăm atât fizic, cât şi spiritual. Vreau să deţin calităţile psihologice şi morale militare, să-mi creez o carieră”, a spus Alevtina Mardari, studentă.

„Profesia de militar a fost aleasă întâmplător. Aceasta a fost dictată de caracterul meu, m-a atras încă de pe băncile şcolii. Aceasta include totul: dragoste de ţară, disciplină şi iniţiativă, răbdare şi corectitudine”, a menţionat Carolina Spînu, studentă.

Potrivit datelor oficiale, pe parcursul ultimilor 14 ani, 13 femei militare au activat în calitate de observatoare militare în misiuni sub egida ONU şi OSCE.

Pacificatoarele au mers în Georgia, Ucraina, Coasta de Fildeş, Liberia, Sudanul de Sud şi Republica Centrafricană. În ultimele două regiuni şi în prezent două militare sunt în misiune.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.