Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Carles Puigdemont şi consilierii săi au fost convocaţi de justiţie la audieri în vederea unei eventuale inculpări pentru declaraţia de independenţă

bloomberg.com
Carles Puigdemont

Fostul premier al executivului catalan destituit, Carles Puigdemont, a fost convocat împreună cu 13 dintre foştii săi consilieri în faţa tribunalului Audienţa Naţională pe 2 şi 3 noiembrie pentru a fi audiaţi în vederea unei posibile inculpări pentru declaraţia de independenţă votată vineri de parlamentul Cataloniei, a anunţat marţi seară această instanţă, citată de agenţia EFE. Anterior şi Curtea Supremă a Spaniei a anunţat că tot pe 2 şi 3 noiembrie va fi audiată din acelaşi motiv şi Carme Forcadell, preşedinta parlamentului dizolvat al Cataloniei, împreună cu cei cinci foşti vicepreşedinţi ai acestui for.

Audierile survin cererii înaintate luni de procurorul general al Spaniei, José Manuel Maza, în vederea inculpării pentru rebeliune, răzvrătire şi delapidare de fonduri a membrilor fostului executiv catalan condus Carles Puigdemont, precum şi a membrilor parlamentului catalan care au votat declaraţia unilaterală de independenţă a Cataloniei. După adoptarea acestei declaraţii, guvernul de la Madrid a suspendat autonomia Cataloniei şi a preluat controlul direct asupra acestei regiuni unde vor avea loc pe 21 decembrie alegeri anticipate.

Puigdemont a afirmat tot marţi, într-o conferinţă de presă la Bruxelles (înaintea anunţului privind convocarea sa în faţa Audienţei Naţionale), că deocamdată va rămâne în Belgia, întrucât se teme că dacă revine în Spania va ajunge în faţa unei justiţii pe care el o consideră politizată, conform Agerpres. Delictul de rebeliune este pasibil în Spania cu închisoare de la 15 până la 30 de ani, iar cel de răzvrătire cu până la 15 ani.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.