Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Carlos Ghosn, un fugar urmărit de justiţia japoneză, nerăbdător să-și vândă acțiunile pe care le deţine la Renault: 'Nu am altă alegere'

www.wsj.com
Carlso Ghosn

Carlos Ghosn vrea să clarifice lucrurile în memoriile sale ce urmează să fi publicate săptămâna aceasta: nu mai este acţionar la constructorul auto japonez Nissan Motor Co. şi este nerăbdător să îşi vândă participaţia pe care o deţine la grupul auto francez Renault SA, transmite Bloomberg, conform AGERPRES.

Fostul CEO al alianţei Renault-Nissan, un fugar urmărit de justiţia japoneză, a devenit mai pesimist cu privire la perspectivele alianţei în ultimele 11 luni care au trecut de la publicarea primei sale cărţi în limba franceză. Într-un capitol ce acoperă pachetul său salarial, Ghosn susţine că a dovedit loialitate şi încredere în companiile pe care le-a condus prin faptul că a păstrat acţiunile pe care le deţinea şi după arestarea sa în luna noiembrie 2018.

"Nu mai sunt acţionar la Nissan, mulţumesc lui Dumnezeu", a spus Ghosn într-un interviu realizat la Beirut, oraşul unde trăieşte după ce a fugit din Japonia la finele lui 2019 pentru a evita un proces în care este acuzat de diverse nereguli financiare.

Alianţa Renault-Nissan, înfiinţată în 1999 când Carlos Ghosn a fost trimis de Renault să salveze Nissan, care la acea dată era în pragul falimentului, este "condamnată" din cauza luptelor interne pentru putere, susţine fostul preşedinte director general.

Ghosn a precizat că mai are o participaţie la Renault via acţiunile pe care Guvernul francez le-a sechestrat în cadrul unei investigaţii în derulare privind rezidenţa fiscală.

"Nu fac acest lucru pentru că nu am încredere în echipa managerială. Este pentru că nu am altă alegere", precizează Ghosn.

Valoarea de piaţă combinată a celor două companii a scăzut cu aproape 30 de miliarde de dolari după arestarea lui Carlos Ghosn. Nissan a înregistrat doi ani consecutivi de pierderi şi anul trecut a prezentat un plan de relansare care presupune închiderea unor linii de producţie şi sacrificarea cotei de piaţă pentru profitabilitate. La rândul său Renault a luat şi el măsuri drastice după plecarea lui Ghosn, eliminând mii de locuri de muncă şi reducând capacitatea de producţie după ce anul trecut a înregistrat pierderi record.

Chiar dacă Carlos Ghosn rămâne la Beirut, după ce a fugit din Japonia, el continuă disputele în justiţie cu autorităţile din Franţa şi Ţările de Jos. Luna trecută, Ghosn a făcut apel la o decizie a unui tribunal olandez conform căruia trebuie să ramburseze cinci milioane de euro unei subsidiare locale a Nissan. "Personal, sunt optimist cu privire la acest recurs. Dacă nu este rea-credinţă din partea mea, cum pot să să rambursez banii care mi se datorează mie?", spune Ghosn.

În Franţa, Ghosn este acuzat că a sifonat bani de la Renault pentru a-şi cumpăra un iaht şi a organiza o petrecere pentru soţia sa la Palatul Versailles. De asemenea, autorităţile franceze investighează relaţiile dintre Ghosn şi un dealer auto din Oman precum şi plăţile făcute de o subsidiară olandeză a Renault şi Nissan către o serie de consultanţi.

Ghosn crede că sistemul juridic din Japonia nu poate da un verdict corect iar ancheta din Franţa este influenţată de procurorii niponi. Cu toate acestea, este optimist că îşi poate reabilita reputaţia. "Atâta timp cât nu eşti achitat în Japonia va fi întotdeauna o îndoială asupra ta. Dar accept a doua cea mai bună variantă. Prima variantă este imposibilă. Cea de a doua variantă este să fi achitat de un alt tribunal din altă parte", a spus Ghosn.

Compania Dacia a fost preluată de Renault în anul 1999 şi relansată în 2004 cu modelul Logan. Ulterior, Dacia a devenit un jucător de notorietate pe piaţa auto europeană.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.