Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Carmen Dan a aruncat BOMBA la audieri: Au fost constituite 128 dosare penale privind posibile fraude la vot

Inquam Photos / Octav Ganea
carmen dan

Ministrul Carmen Dan a declarat că, în urma sesizărilor trimise la MAI și verificărilor făcute, au fost constituite 217 dosare penale, din care 128 privind posibile fraude la alegerile din 26 mai. Ea a spus că în sistemul de monitorizare a votului au fost 9282 de notificări privind nereguli, conform Mediafax.

Citește și: ANM a emis prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni - Plouă zi de zi, scăpăm temporar de caniculă

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a declarat, marți, în cadrul audierilor din Comisia parlamentară pentru anchetarea posibelilelor fraude la alegerile din 26 mai, că prin Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal (SIMPV) au fost semnalate 9282 de notificări care au fost trimise spre verificarea Poliției. Dintre acestea, 8132 sesizări au fost făcute pe plan național iar 1150 de sesizări în străinătate. Carmen Dan a spus că MAI nu a primit informări de la Serviciul de Informații Externe sau de la Serviciul Român de Informații.

"În urma verificării sesizărilor primite și activităților desfășurate de către structurile MAI au fost constituite 217 dosare penale dintre care 128 de dosare privind posibile fraude la vot, astfel 65 de dosare privind fapta de a vota fără drept, 56 dosare privind fapta de a vota de două sau mai multe ori, 4 dosare privind fapta de a vota prin introducerea în urnă a mai multor buletine de vot, trei dosare privind utilizarea unei cărți de alegător sau a unui act de identitate nul ori fals, sau a unui buletin de vot fals. Alte 89 de dosare privesc infracțiuni circumscrise în textul electoral cum ar fi împiedicarea prin orice mijloc a liberului exercițiu al dreptului de a alege sau de a fi ales, vorbim de 25 de dosare, coruperea alegătorilor 15 dosare, violarea confidențialității votului 5 dosare", a declarat ministrul de Interne.

Oficialul din Executiv a spus că într-un singur dosar a fost dispusă urmărirea penală pentru persoană, restul fiind începerea urmăririi penale pentru fapte.

"Din cele 217 dosare penale într-un singur dosar a fost dispusă urmărirea penală in persona la restul fiind vorba de urmărire penală in rem, adică pentru faptă. La acest moment au fost finalizate cercetări și au fost înaintate la Parchet cu propuneri de clasare un număr de 21 de dosare penale, rămânând în lucru 196 de dosare penale. Distribuția la nivel teritorial dacă interesează reflectă faptul că cele mai multe dosare penale rămase în lucru sunt în București, vorbim de 31, Giurgiu 22, Prahova 12, Harghita 10, Vaslui 8, Argeș 6. Pentru a avea o imagine comparativă în anul 2016, în contextul alegerilor parlamentare au fost deschise 218 dosare penale, iar la alegerile europarlamentare din cursul anului 2014 au fost deschise 258 de dosare penale", a explicat ministrul.

De asemenea, Carmen Dan a susținut că timpul mediu de procesare a documentelor de identitate pentru alegerile europarlamentare a fost dublu, față de timpul mediu de procesare pentru referendum deși s-a folosit aceeași infrastructură.

"Vă pun la dispoziție câteva date suplimentare privind timpii necesari validării în SIMPV a documentelor de identitate, iar eu cu permisiunea dumneavoastră am avut, am cel puțin două constatări: prima constatare se referă la faptul că intervalele medii de timp necesare procesării de SIMPV a documentelor de identitate au fost diferite pentru alegerile europarlamentare față de referendumul național. Aș exemplifica și aș spune că timpul mediu de procesare a documentelor de identitate pentru alegerile europarlamentare a fost dublu, față de timpul mediu de procesare pentru referendum deși s-a folosit aceeași infrastructură. O altă constatare pentru aproape un milion de cetățeni timpul total de procesare a documentelor de identitate a fost cuprins între jumătate de minut și peste 8 minute", a spus Dan.

Ministrul Afacerilor Interne este audiat, la ora transmiterii știrii, în Comisia parlamentară de anchetă pentru investigarea eventualelor nereguli şi fraude semnalate în spaţiul public cu ocazia derulării procesului electoral la alegerile din 26 mai.

Marți a fost chemat la audieri și ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.