Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Carnagiu la Kabul. Cel puțin 23 de morți și 100 de răniți într-un atentat ce îl avea ca țintă pe generalul Abdul Rashid Dostum

atentat kabul

Un atentat sinucigaş l-a vizat pe generalul Abdul Rashid Dostum, un şef de război şi vicepreşedinte întors din exil, în care au fost ucise cel puţin 23 de persoane, iar alte 107 au fost rănite, a anunţat luni Ministerul afgan de Interne, relatează AFP, preluată de news.ro.

”Acest bilanţ ar putea evolua”, a precizat luni un purtător de cuvânt, Najib Danish.

Atacul a fost revendicat de jihadişti din Statul Islamic (SI).

Între victime, biroul AFP îl plânge pe unul dintre colaboratorii săi, şoferul Mohammad Akhtar, în vârstăde 31 de ani, tatăl a patru copii, inclusiv un bebeluş de câteva luni.

Angajat al agenţiei din 2007, el este al doilea colaborator AFP ucis într-un atentat în mai puţin de trei luni, dupămoartea, pe 30 aprilie, a şefului secţiei foto Shah Marai, tot într-un atentat sinucigaş.

Kamikazele s-a detonat în mijlocul unei mulţimi dense care-l aştepta pe omul puternic din Jowzjan să se întoarcă după un an de exil în Turcia, la ieşirea din aeroportul internaional de la Kabul, însă convoiul de blindate tocmai trecuse, iar generalul Dostum şi sa suita sa au scăpat neatinşi.

Un purtător de cuvânt al Poliţiei din Kabul, Hashmat Stanikzai, a subliniat duminică faptul că nouă membri ai forţelor de securitate au fost atinşi de explozie, puternică şi care a răspândit o mulţime de piese de metal în jur..

Acuzat de violarea unui rival la sfârşitul lui 2016, Dostum a plecat din Afganistan la Ankara în mai 2017, în mod oficial din motove de sănătate.

Întors cu un avion închiriat de Guvernul afgan, el a fost primit ca un erou de o delegaţie oficială şi zeci de susţinători.

De etnie uzbekă, în vârstă de aproximativ 60 de ani, Dostum ”colecţionează” de decenii fapte de război şi cele mai rele atrocităţi - precum moartea a 2.000 de talibani încişi în containere. El urmează să-şi reia funcţia de vicepreşedinte.

Odată cu apropierea alegerilor legislative din octombrie şi alegerilor prezidenţiale prevăzute în 2019, preşedintele Ashraf Ghani caută să readucă liniştea în nordul ţării, fieful lui Dostum, o regiune ameninţată de talibani şi SI.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.