Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Carnagiul din Nagorno-Karabah enervează Moscova. Preşedintele Putin i-a invitat la Moscova pentru consultări pe miniştrii de externe azer şi armean

Preşedintele rus Vladimir Putin i-a invitat vineri la Moscova pe miniştrii de externe ai Armeniei şi Azerbaidjanului, ţări aflate în conflict deschis pentru regiunea separatistă Nagorno-Karabah, teritoriu azer locuit de majoritate armeană, potrivit unui anunţ făcut joi seara de Kremlin, informează AFP preluat de agerpres.

Vezi și: DESCOPERIRE ISTORICĂ în Norvegia: Un templu păgân vechi de 1.200 de ani, dedicat zeilor nordici Thor şi Odin

"Pe 9 octombrie, miniştrii de externe ai Azerbaidjanului şi Armeniei sunt invitaţi la Moscova pentru consultări" cu medierea diplomaţiei ruse, potrivit unui comunicat al preşedinţiei ruse.

"Preşedintele Rusiei solicită încetarea luptelor din Nagorno-Karabah din motive umanitare, în vederea schimbului de morţi şi prizonieri", adaugă Kremlinul, care precizează că Vladimir Putin a purtat discuţii cu preşedintele azer Ilham Aliev şi cu premierul armean Nikol Paşinian.

AFP notează că Erevan şi Baku nu au reacţionat public deocamdată şi deci nu este clar dacă cele două părţi vor accepta invitaţia Moscovei.

Ministrul azer de externe Ceyhun Bayramov s-a aflat joi la Geneva unde s-a întâlnit cu copreşedinţii Grupului OSCE de la Minsk (Rusia, Franţa, Statele Unite), responsabil cu medierea internaţională a acestui conflict ce durează de peste 30 de ani. Nu există informaţii despre conţinutul discuţiilor de la Geneva.

Şeful diplomaţiei armene urma să fie primit luni la Moscova de omologul său rus Serghei Lavrov.

Din 27 septembrie, separatiştii armeni din autoproclamata Republică Nagorno-Karabah şi forţele azere se luptă din nou. Numărul oficial al morţilor este estimat la 300 - 400, printre care s-ar afla aproximativ 50 de civili. Cifrele sunt relative, bilanţul real putând fi mult mai ridicat, fiecare tabără susţinând că a eliminat mii de soldaţi inamici.

Apelurile multiple din partea comunităţii internaţionale către cele două părţi de a încheia un armistiţiu au rămas până acum fără răspuns.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.