Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Carnea de porc trebuie înlocuită cu linte, în Danemarca: Măsura e pentru atingerea obiectivelor climatice

Twitter
carne de porc

Danezii ar trebui să înlocuiască două treimi din consumul de carne cu legume sau cu alte plante ca parte din eforturile de a atinge ambiţioasele obiective climatice ale ţării până la finalul deceniului, a recomandat marţi un consiliu guvernamental independent, potrivit Reuters. O taxă pe produse alimentare periculoase pentru mediu s-a numărat printre recomandările-cheie avansate de Consiliul Climatic al Danemarcei. Autoritatea a recomandat impunerea unei taxe de circa 33% pe carnea de vită, unul dintre produsele cu cea mai mare amprentă de carbon, a declarat pentru Reuters preşedintele consiliul, Peter Mollgaard, scrie Agerpres.

Recomandarea face parte dintr-o evaluare anuală a evoluţiei Danemarcei către realizarea obiectivului obligatoriu de reducere a emisiilor de CO2 cu 70% în comparaţie cu nivelurile din 1990, obiectiv pe care guvernul este obligat prin lege să-l îndeplinească. Danezii consumă în medie mai mult decât dublul cantităţii de alimente pe bază de produse animale, precum carnea de porc, carnea de vită şi lactate, în comparaţie cu media globală, potrivit raportului. Potrivit cotei de emisii corespunzătoare alimentaţiei lor, danezii se numără printre naţiunile care generează una dintre cele mai mari amprente de carbon la nivel global.

Producător important de carne de porc, Danemarca are un număr de porci sacrificaţi de peste două ori mai mare decât populaţia sa, iar friptura de porc este un preparat obişnuit în bucătăria daneză. Consiliul estimează că Danemarca ar putea emite o cantitate cuprinsă între 2,6 şi 3,9 milioane de tone de emisii echivalente CO2 mai puţin în fiecare an dacă toţi danezii ar urma recomandările alimentare ale guvernului de a-şi reduce consumul de carne la 350 de grame săptămânal de la o medie de aproape un kilogram.

Danemarca a generat 65 de milioane de tone de emisii echivalente CO2 în 2020.

Consiliul a recomandat săptămâna trecută reducerea producţia de carne de vită şi lactate prin impunerea unei taxe pe emisii fermierilor.

Peste jumătate din suprafaţa ţării este dedicată activităţilor agricole, Danemarca fiind una dintre cele mai intens cultivate ţări din lume.

Consiliul a recomandat de asemenea intensificarea eforturilor în ceea ce priveşte reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră rezultate în urma activităţilor agricole, eliminarea sobelor pe gaze din locuinţe şi generarea unui volum mai mare de energie eoliană şi solară.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.