Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cartea zilei: 'Colibri', de Sandro Veronesi

europafm.ro
carte

„Colibri” de Sandro Veronesi: Romanul premiat al unuai dintre cei mai înzestrați povestitori ai ultimelor decenii, potrivit mediafax.ro.

Să începem cu suprelativele. Romanul pe care îl prezentăm astăzi, care a câștigat anul trecut premiul Strega, a fost elogiat de atât de mulți scriitori celebri și diferiți între ei, încât nu poți să nu fii surprins:

„Magistral: un cabinet de curiozități plin cu mici minunății.“ - Ian McEwan; „Înflăcărat, fascinant și ingenios până în miezul său.“ - Jhumpa Lahiri; „O realizare remarcabilă, un adevărat dar oferit lumii.“ - Michael Cunningham; „Veronesi reușește performanța extraordinară de a te face să crezi că scrie doar pentru tine.“ - Howard Jacobson; „O experiență fascinantă: un roman inteligent, amuzant și profund răvășitor.“ Roddy Doyle; „Romanul este dovada incontestabilă a sensibilității sale și a extraordinarei forțe a scriiturii sale.” – Domenico Starnone.

Este vorba de un roman scris de Sandro Veronesi, un scriitor italian născut în 1959 și considerat unul dintre cei mai importanți scriitori italieni contemporani. A publicat mai multe romane, multe dintre ele premiate, inclusiv cu Premiul Strega sau cu premiile Femina etranger și Mediterranee.

„Sunt oamni care întreaga lor viață se zbat cu scopul de a avansa, de a cunoaște, de a cuceri, de a descoperi, de a îmbunătăți, pentru ca mai apoi să-și dea seama că în tot acest timp s-au aflat numai și numai în căutareaforței care i-a aruncat în lume; pentru aceștia, punctul de plecare și punctul de sosire coincid. Marcpo Carrea era unul dintre aceștia.” Foarte mic de statură, fusese botezat de mama sa „Colibri”; a făcut un tratament hormonal care i-a grăbit creștere în înălține, surprinzător de repede. „Nu se îngrijorase, nu se speriase, nu dăduse semne de îngrijorare, mai degrabă se abandonase acestei revoluții.” „Începând cu acea experiență, însă, viața a continuat să i se deruleze mereu în același fel: rămânîbnd poe loc loc ani la rând, în timp ce viețile celorlalți mergeau înainte, pentru ca apoi, cu totul neașteptat, să erupă într-un eveniment excepțional și neprevăzut, care îl arunca într-un loc nou și necunoscut.”Pasărea colibri este cea care își folosește toată energeia să rămână nemișcat: „șaptezci de bătăi de aripi pe secundă ca să rămâi acolo unde ești deja. În asta ești neîntrecut. Reușești să te oprești din lume și din timp, reușești să oprești lumea și timpul în jurul tău, iar uneori reușești chiar să urci din nou pe firul timpului și să-l regăsești pe cel pierdut, așa cum un coliobri e capabil să zboare cu spatele. Și iată de ce e atât de frumos să-ți fiu în preajmă.”

Scriu editorii: „Marco Carrera, oftalmolog de profesie, este <>, un om cu o capacitate aproape supranaturală de a rămâne mereu pe loc, în timp ce lumea din jurul lui se află în permanentă schimbare. Dar, la fel ca pasărea colibri, care are nevoie de șaptezeci de bătăi de aripi pe secundă ca să rămână acolo unde este deja, și Marco își folosește toată energia pentru a rămâne în același punct fix, iar efortul pe care-l presupune această mișcare-n nemișcare este mistuitor.

Pe măsură ce înfruntă provocările vieții – trebuie să facă față morții surorii lui și absenței fratelui; să aibă grijă de părinți când li se apropie sfârșitul; să-și crească nepoata după ce mama acesteia, fiica lui Marco, nu o mai poate face; să se împace în sufletul lui cu iubirea de-o viață pentru enigmatica Luisa –, Marco Carrera ajunge să reprezinte eroismul tacit care ne marchează profund existența cotidiană.

Un roman fascinant, despre nevoia de a privi cu speranță spre viitor și de a trăi cu înflăcărare până la final.”

Se petrec foarte multe în roman, exact ca într-o viață de om, nu povestim, să menținem suspansul, dar sunt iubiri, trădări, dezamăgiri, speranțe, întoarceri și reveniri și în cele din urmă o ieșire din scenă cum nu s-a mai scris. Scriitura este excepțională, sunt capitol încântătoare, cum ar fi ”Shakul & Co”, o singură frază învăluitoare și amețitoare pe opt pagini

Sigur veți dori să recitiți cartea, după ce ați citit-o dintr-o răsuflare.

Sandro Veronesi – Colibri. Traducere din limba italiană șinote de Oana Bocșa-Mălin și Cristina Gogianu. Editura Litera, colecția Clasici contemporani. 375 pag.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.