DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Cartea zilei: 'Fată, femeie, alta', de Bernardine Evaristo

europafm.ro
carte

„Un roman extraordinar, care duce ficțiunea și poveștile de viață ale femeilor de culoare în direcții noi și captivante”.

Bernardine Anne Mobolaji Evaristo, născută în 1959, este o scriitorare britanică cu succesul obținut odată cu romanul de față, al optulea pe care l-a publicat și cu care a câștigat Booker Prize, în 2019, împreună cu Margaret Atwoord, iar un an mai târziu British Book Award și alte premii mai puțin însemnate. Presa a scris că romanul s-ar număra printre cele 19 favorite ale fostului președinte Barack Obama. Romanul care a fost tradus în ultimii doi ani în toată lumea și a stârnit senzație a fost pe lista scurtă Booker, dar aproape neremarcat înainte, când a beneficiat de extrem de puține cronici, care, firește, au explodat după obținerea premiului. Evaristo este o scriitoare de culoare, a început să scrie la acest roman în 2013, cu ambiția de a prezenta viața femeilor de culoare britanice la trecerea dintre secole, adică „genul de carte pe care toată lumea îl aștepta”, potrivit mediafax.ro.

„O lectură obligatorie despre Marea Britanie modernă și despre condiția femeii – argumenta juriul Booker Prize Un roman impresionant, intens despre viața familiilor britanice de culoare, strădaniile, suferințele, veselia, dorurile și despre iubirile lor… Stilul autoarei este pasional, acid, clocotește de energie și umor. În această carte nu există nici măcar un moment de toropeală, iar ritmul nu îți îngăduie să te îndepărtezi de avântul ei. ”– Juriul Booker Prize

Scriu editorii:„Romanul urmărește viața a douăsprezece personaje, unsprezece femei și o persoană transgender, non-binară, majoritatea de culoare, din Marea Britanie. Ele se află în căutarea unui viitor, a unei case, a unei iubiri, a unei mame absente, a unui tată pierdut, a unei identități, a unui gen, a unei existențe și, în treacăt, a fericirii. Prin intermediul personajelor sale, romanul străbate 120 de ani de istorie a Marii Britanii.

Fiecare capitol este consacrat unui personaj care se dovedește legat de toate celelalte printr-o istorie de viață comună. De la o influencer non-binară, până la o bătrână de 93 de ani care trăiește la o fermă din nordul Angliei, femeile acestea provin din medii și familii diferite, nu au aceeași vârstă, dar toate își caută locul într-o societate rasistă, patriarhală și homofobă.

Scânteietor de inteligent și plin de emoție, scris într-o formă inovatoare, care împrumută tehnici din poezie, Fată, femeie, alta este un roman social și polifonic, care dezvăluie o față a Marii Britanii rareori întrezărită.”

„Stilul lui Evaristo se recunoaște printr-un amestec impresionant de proză și poezie. Un stil care surprinde o limbă, dar și un corp. Voluptuoase, îmbătrânite, deformate de muncă, cele douăsprezece eroine își spun fiecare povestea. Asemenea bucatelor gătite la foc mic pe care le pregătesc, oferind o cale de intrare în savuroasa lor cultură. Sunete, forme, mirosuri: un roman deosebit de senzual.” ― Le Monde

O excepțională traducere.

Bernardine Evaristo – Fată, femeie, alta. Traducere din limba engleză de Adina Hiora. Editura Corint. 527 pag.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.