Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cartea zilei: 'Ionesco. Elegii pentru noul rinocer', de Liliana Corobca

facebook.com
Biblia biblioteca carti

"Mama păstra cartea lui, Elegii pentru fiinţe mici, ca pe icoană şi ştia poeziile acelea pe de rost. Ea nu s-ar fi supărat nici dacă fiul ei ar fi ajuns actor. Dacă îi place, zicea ea. Îşi spuneau versuri, iar când el ne vizita, se jucau, se strâmbau, interpretau roluri închipuite. Schimbau replici, potrivit Mediafax

Încă o "biografie romanțată" cu totul diferită de precedentele apărute în aceeași colecție, o carte surprinzătoare, foarte bine scrisă și foarte documentată.

Și în care chiar autoarea devine, spre final, personaj: imediat după 1990, când un grup de tineri actori în frunte cu actorul și regizorul Petru Vutcărău înființează la Chișinău primul teatru independent, Teatrul "Eugène Ionesco", la spectacolul cu "Regele moare" asistă, fascinată și transfigurată de emoție, o tânără studentă la Facultatea de Litere, secția română-latină, care se va îndrăgosti iremediabil de piesele marelui dramaturg francez. În 1997, tânăra studentă susține cu brio teza de licență "Expresia absurdului în dramaturgia lui Eugen Ionescu". Vor trece vreo 20 de ani între timp, tânăra va deveni scriitoare și i se va propune să scrie o biografie romanțată. Va alege Ionesco. E cartea de față

Citește și: VERDICT POLITIC cu Dana Budeanu, episodul 67: Să ne trezim dracului la realitate! Nu mai vin banii!

Surprinzător scrisă, ca o piesă de teatru absurdă, în care persoanjele, aproape toate, sunt securiști cu diferite grade care îl urmăresc pe Eugène Ionesco, vor să-l "frăgească", fără să reușească, pentru a-l readuce în țară, ca regimul comunist să se împăuneze cu gloria lui.

Nu e de mirare că scriitoarea a reușit o asemenea performanță. Liliana Corobca, născută în octombrie 1975 în Republica Moldova, doctor în litere la Universitatea din Bucureşti, cercetător ştiinţific la Institutul de Istorie şi Teorie Literară "G. Călinescu" şi la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, a scris câteva romane apreciate și premiate, dar și mai multe cărți despre cenzura comunistă: "Caiet de cenzor", "Controlul cărţii. Cenzura literaturii în regimul comunist din România", monologul în trei acte "Cenzura pentru începători/Die Zensur. Für Anfänger", "Instituţia cenzurii comuniste în România. 1949-1977" (2 vol.), "O cronologie a cenzurii în România". Prin urmare este foarte în temă cu subiectul.

Cartea pe care semnalăm astăzi este doldora de informații, oferite în așa fel încât să nu sufoce cititorul, este scrisă cu vervă și amuzament și probabil între cele mai bune biografii ale Marelui Dramaturg (mai tot timpul astfel numit). Mai are un merit extraordinar: cel care o citește află sau retrăiește aproape tot despre perioada comunistă, obsesiile și încăpățânările vremii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.