Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cartea zilei: 'Personalități străine care au marcat istoria României', de Stănel Ion

europafm.ro
carte

Stelian Țurlea prezintă cartea zilei la Mediafax. Nu prezența nemijlocită pe pământ românesc a personalităților străine a fost criteriul selecției, ci impactul deciziilor și acțiunilor asupra destinului oamenilor de aici, indiferent unde au fost luate ori s-au desfășurat.

Editura Meronia adaugă lucrărilor sale consacrate istoriei românilor un nou dicționar. Unul aparte, cu articole consacrate exclusiv unor personalități străine, în care numele românești pot fi întâlnite doar în corpul articolelor. O privire, deci, din afară, un răspuns la întrebarea în ce măsură evenimentele de pe aceste meleaguri au fost influențate – în bine sau în rău, cum ni se spune – sau chiar determinate hotărâtor de oameni din afara lor.

O primă incursiune în această zonă făcuse editura în urmă cu zece ani, cu Personalități străine în istoria României (2011), cuprinzând doar oameni care au fost prezenți, într-un moment sau altul, pe teritoriul românesc. Unii în fruntea armatelor, alții pentru scopuri lipsite de orice conotație militară, doar martori ai vieții din acest colț de lume.

De data aceasta, nu prezența nemijlocită pe pământ românesc a fost criteriul selecției, ci impactul deciziilor și acțiunilor asupra destinului oamenilor de aici, indiferent unde au fost luate ori s-au desfășurat. „Martorii” au lăsat locul doar „actorilor” și „regizorilor”, celor a căror amprentă, uneori temporară, alteori durabilă sau chiar de neșters, s-a făcut simțită în istoria noastră.

Din prima categorie fac parte cei care au fost nemijlocit pe „scenă”, de la împărați la sultani și regi la șefi de stat mai noi, mânați de dorința de adăugare a teritoriilor dintre Carpați, Dunărea de Jos și litoralul Mării Negre la posesiunile lor.

Din cea de-a doua, cei care, fără să fi pus vreodată piciorul aici, au mișcat firele istoriei din cabinetele proprii, în virtutea statutului de mare putere al statului pe care îl conduceau, au luat decizii care au afectat direct, sau indirect, destinul ținuturilor românești. Și cei mandatați să le pună în practică – diplomați, comandanți militari.

Se întâlnesc în dicționar nume cunoscute publicului larg, de la Constantin cel Mare, Iustinian, Carol Robert de Anjou, Baiazid „Trăsnetul”, Sigismund de Luxemburg, Soliman Magnificul, Petru cel Mare, până la protagoniștii secolului XX – Hitler, Stalin, Churchill, Roosevelt sau Charles de Gaulle –, dar și altele mai puțin cunoscute sau chiar ignorate de publicul larg, precum Walerand de Wavrin, Nesselrode, August von Mackensen, Litvinov, Susaikov sau Vinogradov.

Spre unii privirile oamenilor din aceste locuri s-au îndreptat pline de teamă, spre alții, al căror interes propriu i-a adus aproape de aspirațiile lor într-un moment sau altul, cu speranță.

O galerie de personalități, din Antichitate și până la sfârșitul secolului XX (N.B., doar șase femei, încă o dovadă a saltului făcut în secolul XXI), defilează în paginile acestui dicționar și ne ajută să înțelegem mai bine propria istorie.

Stănel Ion (coordonator), Alexandru Valentin Ştefănescu, George Marcu, Vasile Mărculeț, Valentina Bilcea, Elena Hrușcovschi, Gherghina Boda, Mirică Vrînceanu, Stan Stoica, Lămâița Șerban – Personalități străine care au marcat istoria României. Din Antichitate până în secolul XX. Editura Meronia, 431 pag.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.