Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cartea zilei: 'Preda. Adevărul ca o pradă', de Bogdan Răileanu

playtech.ro
carte

„Marin Preda par lui-même. Exact în această ipostază îl fixează și Bogdan Răileanu. Marin al lui pare un personaj care și-ar fi găsit foarte bine locul în romanele lui Preda. E prima calitate a cărții – efect, fără dubii, al unor îndelungi calcule de strategie narativă: faptul că e scrisă à la manière de Marin Preda. De cele mai multe ori, e vorba de stil indirect liber, care permite o mobilitate narativă, un joc al vocilor, puse când pe seama protagonistului, când asumate de un narator distinct, care evaluează totul de la distanță. Dar se mai petrece un lucru provocator, atât pentru cititor, cât și, sunt convins, pentru scriitor: un proces de contaminare premeditată, o asimilare a ticurilor, a viziunii specifice cărților autorului Celui mai iubit dintre pământeni.” (Bogdan Crețu)

Probabil citatul acesta, care surprinde esenaț cărții, vă va incita la lectură. Cartea a apărut în anul centanarului nașterii lui Marin Preda și, umilă părere, este unul dintre cele mai bune volume apărute în colecția ”Biografii romanțate” care apare la Editura Polirom de câțiva ani. Autorul, Bogdan Răileanu, a absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității din București, a publicat volumul de povestiri „Tot spațiul dintre gândurile mele” și romanele „Dinții ascuțiți ai binelui” și „Teoria apropierii”, scrie Mediafax.

E o biografie cu multe scene memorabile, chiar de la început – episodul în care un profesor citește în fața clasei un reumat făcut de Preda, în timp ce acesta fixează o bucată de pâine aruncată pe sub bancă.

Prin urmare, avem, cum s-a spus, un roman despre Marin Preda scris după rețeta Marin Preda. Ceea ce e din capul locului un câștig. Apar evenimente pe care le cunoaștem și ni se pare că suntem de față. Apar personaje știute, unele celebre, care nu distonează prin nimic. Totul este autentic și mai ales, tot ce e imaginat este credibil. Nu lipsesc descrierile anxietăților, nici comportamnetul „ca un zeu războinic și morocănos”. La un loc, acestea înseamnă reușită.

Bogdan Răileanu – Preda. Adevărul ca o pradă. Editura Polirom, colecția Biografii romanțate. 289 pag.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.