DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Cartea zilei: 'România. Album de istorie postdecembristă. 1990-2020', de Călin Hentea

playtech.ro
carte

Cine își mai amintește astăzi de cărțile poștale cu figurile personajelor politice de la începuturile anilor ’90? De pliantele electorale, de fluturașii, de afișele lipite pe toate gardurile și de bannerele atârnate de toți stâlpii, cu prilejul alegerilor care au urmat?

„În volumul de față, 'România. Album de istorie postdecembristă, 1990–2020' - scrie Ion M. Ioniță pe ultima copertă a albumului -, Călin Hentea face acest gen de arheologie și sapă în straturile de memorie vizuală ale societății românești. Ceea ce scoate la iveală este surprinzător, uneori trist, alteori amuzant. Călin Hentea nu este la prima ispravă. A făcut anatomia propagandei comuniste în lucrări de referință dedicate genului. Ca 'doctor' în propagandă ce se află, a dezvăluit patologia congenitală a manipulării născute de comunism. E adevărat, unele patologii s au prelungit și în postcomunism, până în ziua de azi, iar tabloul este unul ilar, jenant autoironic la nivelul societății de atunci sau de astăzi. Oare, chiar așa am fost, stai să te întrebi. Răspunsul vine imediat: da, ba chiar mai mult decât atât!”

Noua carte scoasă de Călin Hentea oferă o antrenantă incursiune imagistică și imagologică în trecutul nostru foarte recent, pe care riscăm să-l uităm rapid. Imaginile adunate de autor sunt decupate din presa românească și străină, cuprind cărți postale, afișe, calendare, pliante electorale, fotografii realizate de autor, trimiteri la revistele de cinema, evenimente sportive etc Este „prezentul despuiat” în care am trăit, scrie Mediafax.

Autorul însuși declară: „Abumul debutează cu o cronologie a evenimentelor semnificative din ultimii 30 de ani și continuă cu o selecție a chipurilor și întâmplărilor reprezentative din această perioadă. Scriindu-l, căutând și alegând imaginile mi-am dat seama cât de repede se așterne uitarea peste trecutul imediat și cât de repede se pierde relevanța unor fapte-chipuri-vorbe care, nu demult, ne-au cutremurat și ne-au pus un nod de emoție în gât. Este dificil a realiza, doar pe baza mărturiilor electorale iconografice păstrate, un panou cuprinzător al principalelor figuri politice ale anilor 1990-2020. Nu poate fi evitată remarca unei accentuate diluări a relevanței personajelor publice și faptelor acestora, dar și o mare tristețe. Tristețea este generată nu atât de cenușiul pauper al vieții românilor din acești zeci de ani, cât de uluitorul contrast între imaginea luminoasă pe care și-au proiectat-o politicienii despre ei înșiși și mizeriile pe care le-au reproșat rivalilor de conjunctură.

Cea mai mare parte a personajelor publice alese să apară în acest volum sunt încă în viață, în plină activitate sau chiar la putere. Sper că această proximitate nu a influențat în vreun fel modul în care am prezentat și comentat imaginea, faptele sau personalitatea celor în cauză”.

Călin Hentea - România. Album de istorie postdecembristă. 1990-2020. Editura Mega. 218 pag.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.