Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cartea zilei: 'Stăpânul otrăvurilor. Sidney Gottlieb și proiectele CIA pentru controlul minții'

europafm.ro
carte

„Cartea lui Kinzer urmăreste viața și cariera lui Gottlieb, bărbatul care a condus din umbră programul MK-ULTRA, un proiect finanțat de CIA, concretizat într-un uriaș efort de cercetare cu efecte greu de bănuit la acea vreme” - The New York Times.

Este vorba de căutarea unor compuși chimici sau naturali destinați obținerii controlului asupra minții, printre aceștia numărându-se și LSD.

La jumătatea anilor 70 ai secolului trecut, o știre apărută în presa americană a provocat multă vâlvă și a năruit încrederea populaţiei în autorităţi. Seymour Hersh, un jurnalist celebru și de încredere, dezvăluia faptul că timp de mai bine de un deceniu, între 1953 şi 1967, CIA realizase un proiect ultrasecret, în cadrul căruia au fost realizate experimente oribile asupra unor cetăţeni fără acordul acestora. Firește, CIA a încercat să muşamalizeze totul, dar Congresul Statelor Unite a cerut o anchetă amplă pentru investigarea abuzurilor. Totul se petrecea după „scandalul Watergate”, încheiat cu demisia președintelui Richard Nixon, în timpul căruia directorul CIA, Richard Helms, ordonase distrugerea unor dosare, între care se aflau și cele referitoare la experiențele secrete. Chiar şi aşa au fost descoperite câteva mii de pagini care nu apucaseră să fie distruse, iar informaţiile au ajuns în presă, conform Mediafax.

Era vorba de mai mult de 150 de experimente pe oameni, care implicau administrarea unor medicamente psihedelice, substanţe halucinogene şi terapie cu electroşocuri. Cele mai multe dintre acestea au avut loc între anii 1953 şi 1964, dar nu este clar numărul celor care au fost implicaţi în teste. Întreg programul s-a numit MK-Ultra și era condus de dr Sidney Gottlieb. Un om amabil, devotat, dar și o mare enigmă, pentru că nimeni nu și-ar fi închipuit că a imaginat și pus în prcxatică un program atât de sinistru.

Despre aceste am și programul lui vorbește această carte scrisă de ziaristul Stphen Kinzer. Adică despre programul secret de cercetare a modificărilor comportamentului uman, început la începutul anilor 1950, sancționat în mod oficial în 1953; în 1964 i-a fost redus domeniul de aplicare, apoi, și mai drastic, în 1967 și în cele din urmă a fost oprit în 1973. Un program care a utilizat mai multe metodologii de manipulare a diferitelor stări mentale ale oamenilor și de modificare a funcțiilor cerebrale, inclusiv administrarea mascată de medicamente (în special LSD) și alte substanțe chimice, hipnoza, privarea senzorială, izolare, abuz verbal și sexual, precum si diferite forme de tortură.

Scriu editorii: „Chimistul vizionar Sidney Gottlieb a fost maestrul magician al CIA și torționarul cu inimă blândă. În calitate de conducător al proiectului de control al minții MK-ULTRA, a condus experimente brutale în închisorile secrete de pe trei continente. El a fabricat pastile, pulberi și poțiuni care ar putea ucide fără urmă sau manipula gândurile, unele dintre acestea destinate lui Fidel Castro sau altor lideri străini. El a plătit prostituate pentru a atrage clienții către bordelurile conduse de CIA, unde aceștia au fost drogați în secret cu substanțe care modifică percepția asupra realității. Experimentele sale au răspândit LSD în Statele Unite, transformându-l în protagonistul anilor 1960. Ani la rând a fost principalul furnizor de instrumente de spionaj utilizate de ofițerii CIA din întreaga lume.”

Stephen Kinzer - Stăpânul otrăvurilor. Sidney Gottlieb și proiectele CIA pentru controlul minții. Traducere din limba engleză de Roxana Nicolescu. Editura RAO. 417 pag.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.