Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Casa Albă din Moscova, sediul guvernului rus, scena asaltului din 1993, este aproape să se prăbușească

casa alba moscova

Clădirea albă din Moscova, sediul guvernului rus, devenită celebră după ce a fost luată cu asalt în timpul crizei politice violente în 1993, are în prezent un acoperiş dărăpănat şi ar necesita reparaţii majore, relatează vineri France Presse.

Clădirea este în stare de avarie, a recunoscut serviciul de presă al guvernului rus, citat de agenţia de presă TASS.

Citește și: Magistrații de la Curtea de Apel București au hotărât să amâne judecarea apelului în dosarul ‘Colectiv’

Potrivit acestuia, sunt necesare 'lucrări de reconstrucţie' de amploare, din cauza în special a 'degradării hidroizolării clădirii, a stării deplorabile a acoperişului şi, prin urmare, a unui număr mare de scurgeri, în special, la subsol'.

Dată fiind dimensiunea mare a imobilului, lucrările vor fi realizate în etape şi o parte din personalul (guvernamental) va fi relocat, a precizat această sursă.

Citește și: Klau Iohannis: V-aţi mobilizat exemplar şi acest lucru îmi arată că se poate

Costul total al lucrărilor a fost estimat la 5,27 miliarde de ruble (58,9 milioane de euro la cursul actual), scrie agerpres.ro.

Inaugurată în 1978, acoperită cu granit şi marmură, impunătoarea Casă Albă, situată pe malurile râului Moscova, a găzduit instituţii sovietice importante şi Congresul Deputaţilor Poporului, echivalent al parlamentului, până în 1993.

Citește și: Lovitură devastatoare pentru Nicușor Dan! A apărut înregistrarea cu neînțelegerile dintre el și PNL

În octombrie 1993, aceasta a fost scena unei sângeroase crize politice implicând parlamentari conservatori care s-au opus îndeosebi noii Constituţii promovată de preşedintele de atunci Boris Elţin.

Refugiaţi în clădire, deputaţi şi susţinători ai acestora au fost evacuaţi la 4 octombrie după un asalt al forţelor speciale. În urma operaţiunii circa 150 de persoane şi-au pierdut viaţa, conform informaţiilor oficiale. O mare parte din imobil, vizat de tiruri de tancuri, a fost devastată de flăcări în timpul acelor confruntări.

Citește și: Nicuşor Dan aduce noi acuzaţii: Caracatița Firea-Pandele, angajarile se fac numai pe baza de rudenie în administraţia bucureşteană!

Clădirea a fost ulterior reabilitată, devenind sediul guvernului rus, în prezent condus de premierul Mihail Mişustin. Actualul preşedinte al Rusiei, Vladimir Putin, a lucrat acolo în perioadele în care a ocupat funcţia de premier între 2008 şi 2012, notează AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.