Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Casa Albă îl contrazice din nou pe Zelenski: Explozia din Polonia 'a fost, cel mai probabil, rezultatul unei rachete antiaeriene ucrainene'

przewodow polonia

Administraţia Joseph Biden a reafirmat, miercuri seară, că nu există niciun indiciu care să contrazică ipoteza preliminară a autorităţilor din Polonia potrivit căreia explozia a fost cauzată de o rachetă antibalistică ucraineană.

"Avem încredere totală în investigaţia Guvernului polonez în cazul exploziei produse în apropierea frontierei cu Ucraina şi îi lăudăm pentru modul profesionist şi determinat în care efectuează ancheta. (...) Nu am observat nimic care să contrazică evaluarea preliminară a preşedintelui Andrzej Duda că explozia a fost, cel mai probabil, rezultatul unei rachete antiaeriene ucrainene care din nefericire a căzut în Polonia. Vom continua să evaluăm situaţia şi vom prezenta orice nouă informaţie în mod transparent când devine disponibilă. De asemenea, vom menţine contactele strânse cu Ucraina pentru orice informaţii ar avea care să completeze tabloul", a declarat miercuri seară Adrienne Watson, purtătoarea de cuvânt a Consiliului prezidenţial pentru Securitate Naţională din SUA, potrivit unui comunicat postat pe site-ul Preşedinţiei de la Washington, citat de Mediafax.

Oficialul american afirmă însă că, "oricare ar fi concluziile finale, este clar că partea responsabilă în ultimă instanţă de acest incident tragic este Rusia", deoarece a efectuat atacuri masive cu rachete asupra "infrastructurii civile" din Ucraina, care "a avut şi are tot dreptul să se apere".

"Exprimăm încă o dată solidaritatea cu poporul ucrainean şi transmitem condoleanţe pentru pierderile suferite în aceste bombardamente barbare. Ştim că milioane de ucraineni sunt în continuare fără electricitate, fără apă şi fără necesităţi de bază din cauza acestor atacuri. Gândurile şi rugăciunile noastre merg şi la apropiaţii celor doi cetăţeni polonezi omorâţi în acest incident tragic", subliniază Adrienne Watson.

Preşedintele Volodimir Zelenski a afirmat, miercuri seară, că racheta căzută în sud-estul Poloniei nu a fost lansată de armata ucraineană, semnalând că există informaţii "credibile" că ar fi fost o rachetă a Rusiei şi cerând accesul experţilor ucraineni la anchetă, deşi Varşovia pare să se opună.

Preşedintele Andrzej Duda a afirmat că nu există indicii că incidentul produs marţi ar fi un atac intenționat asupra Poloniei. La rândul său, premierul polonez, Mateusz Morawiecki, a afirmat că explozia probabil a fost cauzată de tentativa armatei ucrainene de a intercepta o rachetă a Rusiei. "Materialele colectate de serviciile noastre şi furnizate de aliaţii noştri indică, cel mai probabil, că explozia din Przewodów, în estul Poloniei, a fost cauzată de doborârea şi distrugerea unei rachete ruse. Forţele ucrainene, care contracarau un atac masiv al Rusiei, au lansat rachete pentru doborârea unor rachete ruse. Există multe indicii că una dintre aceste rachete a căzut pe teritoriul Poloniei fără intenţia vreunia dintre părţi", a afirmat Mateusz Morawiecki.

Un oficial american a declarat, sub protecţia anonimatului, că armata ucraineană a transmis Statelor Unite şi altor naţiuni aliate că a încercat să intercepteze o rachetă rusă în intervalul şi în apropierea zonei din sud-estul Poloniei unde s-a produs incidentul. Rugat să comenteze informaţiile, un purtător de cuvânt al Pentagonului a făcut referire la afirmaţiile preşedintelui Joseph Biden. "Este improbabil, din punctul de vedere al traiectoriei, ca racheta să fi fost lansată din Rusia. Dar vom vedea", a declarat preşedintele SUA.

Secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, a declarat miercuri, la finalul unei reuniuni a Consiliului Nord-Atlantic, că incidentul din Polonia, soldat cu doi morţi, probabil a fost cauzat de căderea unei rachete antiaeriene ucrainene. "Analiza noastră preliminară sugerează că incidentul probabil a fost cauzat de o rachetă antiaeriană ucraineană lansată pentru apărarea teritoriului ucrainean de atacuri ruse cu rachete de croazieră", a declarat Stoltenberg.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.