Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Casa Albă neagă intenţia de a-l umili pe premierul israelian Benjamin Netanyahu, cu care Biden nu a discutat încă

twitter
casa alba

Casa Albă a negat vineri faptul că preşedintele american Joe Biden îl umileşte intenţionat pe premierul Benjamin Netanyahu prin faptul că politicianul israelian nu a fost inclus până acum într-o primă rundă de apeluri telefonice ale preşedintelui SUA cu lideri străini de la preluarea funcţiei pe 20 ianuarie, informează Reuters, potrivit AGERPRES.

Lipsa contactului direct dintre preşedintele SUA şi prim-ministrul Israelului a alimentat speculaţiile în Israel şi în rândul experţilor pe problemele Orientului Mijlociu conform cărora noua administraţie ar putea semnaliza astfel nemulţumirea sa cu privire la legăturile strânse pe care Benjamin Netanyahu le-a avut cu predecesorul său, Donald Trump.

"Aşteaptă cu nerăbdare să vorbească cu prim-ministrul Netanyahu", a răspuns purtătoarea de cuvânt a Casei Albe Jen Psaki la informarea de presă zilnică, întrebată când îl va suna Biden pe liderul israelian."Vă pot asigura că va fi în curând, dar nu am o dată anume sau un termen".

Întrebată dacă întârzierea unui apel de curtoazie din partea preşedintelui Biden este menită să îl umilească pe liderul israelian, Jen Psaki a declarat: "Nu este o insultă intenţionată. Prim-ministrul Netanyahu este o persoană pe care preşedintele îl cunoaşte de ceva timp". Joe Biden, a adăugat Psaki, "aşteaptă cu nerăbdare să aibă această conversaţia".

Citește și: Contre dure în Coaliție. Liderii USR-PLUS amenință cu ieșirea de la guvernare. Liberalii nu îi opresc prea tare

Israelul este unul din cei mai apropiaţi aliaţi ai Washingtonului. Donald Trump şi predecesorul său, Barack Obama, au discutat cu premierul Netanyahu în termen de câteva zile de la preluarea mandatului.

Noul preşedinte american a avut deja convorbiri telefonice cu o serie de lideri ai unor ţări străini, printre care China, Mexic, Marea Britanie, India, Franţa, Germania, Japonia, Coreea de Sud şi Rusia.

La rândul său, premierul Netanyahu a minimalizat ideea că ar fi dispreţuit de noul lider de la Casa Albă.

Dacă Benjamin Netanyahu şi Donald Trump aveau o viziune aproape sincron în ceea ce priveşte politica în Orientului Mijlociu, relaţia premierului israelian cu noul locatar al Casei Albe s-ar putea dovedi mult mai rece. Joe Biden a fost mult timp privit în Israel ca un prieten, dar Biden şi Netanyahu nu s-au înţeles bine uneori.

Dacă preşedintele Joe Biden va readuce SUA în acordul nuclear cu Iranul, va îmbunătăţi relaţiile cu palestinienii, aşa cum a promis, şi se va opune construirii de aşezări israeliene în teritoriile ocupate, toate aceste aspecte ar putea reprezenta provocări pentru premierul Netanyahu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.