Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Casa alpinistei iraniene care a concurat fără hijab a fost demolată (video)

ibtimes.com
afganistan hijab

Casa familiei alpinistei iraniene Elnaz Rekabi, care a concurat în străinătate fără să poarte hijab, a fost demolată, iar autoritățile spun că acest lucru s-a întâmplat din cauza „'construcției și utilizării neautorizate a terenului”. Activiștii antiguvernamentali spun că a fost, de fapt, țintă.

Casa familiei alpinistei iraniene Elnaz Rekabi, care a concurat în străinătate fără să poarte hijab, a fost demolată, potrivit Mediafax.

Agenția oficială de știri a sistemului judiciar iranian, Mizan, a declarat sâmbătă că distrugerea casei fratelui alpinistei a fost din cauza „construcției și utilizării neautorizate a terenului” și a avut loc cu câteva luni înainte ca alpinista să participe la o competiție internațională de escaladă în Coreea de Sud.

Cu toate acestea, activiștii antiguvernamentali susțin că demolarea a fost țintită, potrivit Sky News.

Autoritățile iraniene nu au confirmat public demolarea.

Sportiva în vârstă de 33 de ani nu a purtat vălul obligatoriu pe care trebuie să îl poarte sportivele din Republica Islamică la o competiție din octombrie, iar ulterior a declarat că a fost „complet neintenționat”.

Aceasta urmează unui val de proteste în Iran, unde femeile și-au dat jos hijaburile în public, după moartea lui Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani, în custodia poliției pentru moralitate, după ce a fost reținută pentru presupuse încălcări ale codului vestimentar strict al țării.

Îngrijorările privind locul unde se află Rekabi au fost declanșate imediat după competiția din Coreea de Sud.

Cu toate acestea, alpinista a declarat că s-a „întors în Iran conform planului”, iar o postare pe Instagram atribuită sportivei a descris apariția ei fără hijab ca fiind accidentală - deși nu a fost clar dacă ea a scris-o.

Guvernul iranian exercită în mod obișnuit presiuni asupra activiștilor din țară și din străinătate, difuzând adesea la televiziunea de stat ceea ce grupurile de apărare a drepturilor descriu drept mărturisiri forțate.

În urma protestelor de amploare din Iran și a condamnării internaționale, procurorul general al țării a declarat că revizuiește legea care impune femeilor să-și acopere capul.

Citat de agenția de știri ISNA, Mohammad Jafar Montazeri a declarat: „Lucrăm rapid la problema hijabului și facem tot posibilul să folosim o soluție înțeleaptă pentru a face față acestui fenomen care rănește inima tuturor”.

El a adăugat că a avut loc o întâlnire cu comisia culturală a parlamentului și că rezultatele vor fi văzute „în următoarea săptămână sau două”.

Montazeri a mai spus că poliția moralității, care este responsabilă pentru aplicarea codului vestimentar, ar fi fost „închisă”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.