Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Casa boierească de la Ruginoasa a domnitorului Alexandru Ioan Cuza, recunoscută ca „bijuteria Moldovei”, atrage peste 25.000 de turiști în fiecare an

facebook.com
Alexandru Ioan Cuza

Casa boierească de la Ruginoasa a domnitorului Alexandru Ioan Cuza, recunoscută ca „bijuteria Moldovei”, atrage peste 25.000 de turiști în fiecare an, care vin să afle povestea locuinței de vară a familei Cuza, care a fost însuflețită de Doamna Elena, soția domnitorului moldovean, potrivit mediafax.

Citește și: Articulații sănătoase, indiferent de vârstă. Alimentele care fac minuni în acest domeniu

Casa boiereasca a lui Alexandru Ioan Cuza de la Ruginoasa, cunoscută ca „o bijuterie arhitecturală a Moldovei”, se afla la o distanță de peste 60 de kilometri de Iași. Palatul a aparținut familiei domnești Sturdza, însă a fost cumpărat, în 1862, de Alexandru Ioan Cuza de la Banca Moldovei, pentru că proprietarul acesteia, vornicul Alexandru Sturdza, a ipotecat moșia și palatul, și n-a reușit să întoarcă ratele la bancă.

Renovată la sfârșitul anului 2013, conacul păstrează cu exactitate atmosfera anilor de altădată.

„În 1969 - 1979, în timpul anilor `80, se efectueaza lucrările de restaurare și conservare pentru că palatul a fost bombardat în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, în 1944. Din 1982 a fost dat în circuitul muzeistic, amenajat ca Muzeul Alexandru Ioan Cuza. O nouă reamenajare muzeală a avut loc în anul 2008, începută în 2008 și terminată în 2013”, a povestit,  muzeograful Simona Ionescu.

Ultima renovare a palatului lui Cuza de la Ruginoasa a fost făcută pe baza unui deviz lăsat de Doamna Elena Cuza, soția domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Acesta datează din 1863-1864, fiind scris în franceză și folosit de specialiști pentru a recrea atmosfera vremurilor trecute, de la Ruginoasa.

Practic, 70 la sută din mobilierul aflat în prezent la Castelul lui Cuza de la Ruginoasa este sută la sută original.

Cea care a însuflețit Palatului de la Ruginoasa a fost Elena Cuza, care s-a aflat cel mai mult la casa de vară a familiei, alături de cei doi fii adoptivi ai domnitorului.

„Alexandru Ioan Cuza vine de puține ori la Ruginoasa, nu pentru că nu i-ar fi plăcut tihna și liniștea Ruginoasei, ci pentru că îl țineau ocupat treburile țării la București. Și-ar fi dorit în ultimii ani de viață să și-i petreacă la Ruginoasa ca simplu cetățean, dar s-a izbit de refuzul lui Carol I. Cel mai mult, Doamna Elena, ea a fost cea care a însuflețit Palatul și a stat cel mai mult timp aici, împreună cu cei doi copii ai lui Alexandru Ioan Cuza, prinții Dimitrie și Alexandru. Știm, din păcate, prințul Dimitrie se împușcă în acest palat, iar prințul Alexandru moare și el în luna de miere în Spania, relativ tânăr”, a mai spus muzeograful.

După moartea lui Alexandru Ioan Cuza, la 1873 la Heidelberg, în Germania, trupul domnitorului a fost adus și înmormântat la Ruginoasa, însă, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial osemintele lui sunt mutate mai întâi la Curtea de Argeș, apoi aduse la biserica Trei Ierarhi din Iași.

Elena Cuza a fost înmormântată în 1909 la Solești, județul Vaslui, în cavoul familiei sale, familia Rossetti-Solescu.

La Ruginoasa se mai află doar mormintele celor doi fii ai lui Alexandru Ioan Cuza, prințul Dimitrie și prințul Alexandru.

În aceastã perioadă, la 160 de ani de momentul Unirii Principatelor, Palatul de la Ruginoasa găzduiește expoziția „Gânduri, sentimente și trăiri în scrisori de alta data", unde vizitatorii pot ivedea epistole, scrisori, telegrame din vremea lui Cuza.

Anul trecut, Palatul lui Alexandru Ioan Cuza de la Ruginoasa a fost vizitat de peste 25.000 de turiști.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.