Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Casa de modă Pierre Cardin l-a omagiat pe celebrul său creator sâmbătă, ziua în care acesta ar fi împlinit vârsta de 100 de ani

pierrecardin.com
Pierre Cardin

Casa de modă Pierre Cardin l-a omagiat pe celebrul său creator sâmbătă, ziua în care acesta ar fi împlinit vârsta de 100 de ani, cu o defilare organizată în reşedinţa sa din Veneţia şi cu dorinţa de a relansa un imperiu financiar care se bazează pe o multitudine de licenţe, informează AFP.

Palazzo Ca'Bragadin a găzduit pentru prima dată o retrospectivă a creaţiilor vestimentare futuriste şi extrem de grafice ale legendarului designer francez, care evocau cucerirea spaţiului.

Lui Pierre Cardin, decedat în decembrie 2020 la vârsta de 98 de ani, nu îi plăcea "să i se spună 'La Mulţi Ani!'", dar i-ar fi plăcut să trăiască pentru a sărbători vârsta de 100 de ani, a declarat Rodrigo Basilicati-Cardin, nepotul designerului şi directorul general al companiei care gestionează această casă de modă.

Noua colecţie realizată în atelierele casei Pierre Cardin reia linia siluetelor-far din creaţia designerului francez de origine italiană, precum rochia-trapez şi motivele geometrice, fiind totodată axată pe eco-responsabilitate.

Articolele vestimentare sunt confecţionate din stocurile de ţesături din depozitele casei Pierre Cardin, din poliester reciclat şi din fibre naturale de lotus şi bananier provenite de la o fabrică din Cambodgia.

Nu au existat celebrităţi la această prezentare, unde 120 dintre cei 300 de invitaţi erau administratori de licenţe din lumea întreagă care produc diverse bunuri sub marca Pierre Cardin, potrivit Agerpres.ro.

Evenimentul s-a desfăşurat după modelul construit de celebrul creator de modă, care, începând din anii 1960, a acordat un număr impresionant de contracte de licenţă, pe care moştenitorul lui doreşte astăzi să le păstreze, dar şi să le controleze mai bine.

Revenire pe podiumurile de modă în 2023

"Este încă un mic imperiu economic, cu licenţe care funcţionează în continuare", însă "Cardin a devenit un nume marginalizat", a explicat pentru AFP Arnaud Cadard, administrator de portofoliu la Flornoy Ferri, companie specializată în administrarea de active.

"Licenţele se vând în continuare, dar mai degrabă în ţări emergente şi către o clientelă mai puţin educată în domeniul produselor de lux", a adăugat el.

La Paris, "acest nume nu mai înseamnă aproape nimic în raport cu Louis Vuitton sau Saint Laurent, este o diferenţă abisală în termeni care ţin de reputaţie şi dinamică comercială", a precizat Arnaud Cadard.

După o defilare-omagiu realizată realizată în luna ianuarie lângă o rachetă spaţială expusă la Bourget, în apropiere de Paris, şi prezentarea de sâmbătă de la Veneţia, casa Pierre Cardin va reveni în mod oficial la Săptămâna Modei de la Paris în februarie-martie 2023, la 25 de ani după ce Pierre Cardin a decis să părăsească acest eveniment.

Rodrigo Basilicati-Cardin mizează pe "echipa bine sudată" din atelierele casei franceze pentru a răspunde noilor provocări din moda haute-couture.

"Este responsabilitatea mea să veghez că nu vom deraia", a declarat el, adăugând că nu intenţionează să angajeze un stilist din exterior, "pentru a nu denatura stilul Pierre Cardin".

Totuşi, "este nevoie de un director artistic astăzi, de o personalitate. Asumarea acestui risc poate amplifica potenţialul" de revenire în actualitate a mărcii Pierre Cardin, a declarat Olivier Gabet, directorul Muzeelor de Arte Decorative din Paris, cu ocazia unei retrospective dedicate creatoarei Elsa Schiaparelli (1890-1973), a cărei casă de modă se bucură de mare succes datorită directorului său artistic Daniel Roseberry, ale cărui creaţii sunt purtate de Beyonce şi Lady Gaga.

Designul lui Pierre Cardin, care "s-a bazat pe o viziune a viitorului ce era cosmică în epocă", ar putea să se traducă astăzi prin "materiale inteligente, care încarcă bateriile telefoanelor, permit reglarea temperaturii corporale sau deţin capacităţi de autocurăţare", a anticipat Ariana Bigot, directoare adjunctă la Salon Premiere Vision.

"Un ADN şi un nume puternic" ar putea să îi permită acestei case de modă să se reinventeze, a adăugat ea pentru AFP.

Arnaud Cadard are însă anumite dubii în această privinţă: "Nu a existat o moştenire creativă în ultimii 30 de ani. Pierre Cardin semna contracte de licenţă, cumpăra case, uneori chiar sate întregi (...) Nu a existat o predare de ştafetă, cu excepţia cazului în care schiţele în creion ale nepotului său ar fi cu adevărat excepţionale".

Aceeaşi îngrijorare privind conservarea tradiţiei domneşte şi în restaurantul Maxim's din Paris, o bijuterie a stilului Art Nouveau, cumpărat de Pierre Cardin în 1981 şi care nu şi-a regăsit niciodată cu adevărat strălucirea de odinioară.

"Este ca o veche maşină de colecţie, nu trebuie să o bruschezi. Aici, restaurantul este cel care te îmblânzeşte, nu invers", a declarat maestrul său bucătar, Nicolas Castelet, numit recent în această funcţie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.