Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Casa în care s-a născut celebrul D'Artagnan, scoasă la vânzare de doi ani, este disputată între autorităţile locale şi un mare retailer

wikipedia
d'artagnan

Situată în satul Lupiac din Gers (sud-vestul Franţei), soarta casei lui D'Artagnan, eroul romanului "Les Trois Mousquetaires" al lui Alexandre Dumas, rămâne incertă. Clădirea, care a fost locul de naştere la începutul secolului al XVII-lea a lui Charles de Batz de Castelmore, a cărui viaţă în serviciul coroanei franceze a inspirat celebrul personaj al lui Alexandre Dumas, este de vânzare de peste doi ani.

Acest castel de 700 de metri pătraţi, cu faţada ocru, se află în prezent în centrul unui duel între autorităţile locale, care speră să îl transforme într-un centru turistic şi cultural, şi directorul general al gigantului Auchan Retail, Yves Claude, care are "proiecte de locuinţe private" pe acest domeniu, a declarat pentru AFP o sursă apropiată dosarului, potrivit news.ro.

Autorităţile locale speră să profite de faima internaţională a muschetarului regal pentru a dezvolta regiunea. Şi în Franţa, eroul romanului lui Dumas rămâne popular: 3,3 milioane de spectatori au vizionat filmul "Les Trois Mousquetaires", lansat în primăvară, iar partea a doua, "Milady", umple sălile de cinematografe de la începutul lunii decembrie.

În 2022, departamentul Gers a dorit să achiziţioneze castelul, situat la aproximativ 120 km de Toulouse şi evaluat la circa un milion de euro, a declarat pentru AFP preşedintele său, Philippe Dupouy. Originar din regiune, premierul francez de la acea vreme, Jean Castex, a susţinut iniţiativa. Dar aceasta a eşuat, proprietarul clădirii cerând o sumă dublă, fără a mai vorbi de lucrările de renovare majore care ar trebui întreprinse.

În 2023, anul în care se împlinesc 350 de ani de la moartea muşchetarului, căzut în timpul asediului de la Maastricht (Olanda), oficialii locali, regionali şi de stat au refuzat să se recunoască învinşi: au lansat Autour de d'Artagnan, o asociaţie care are ca scop crearea unui proiect "ambiţios" în jurul gasconului, şi au făcut o nouă propunere de achiziţie vara trecută.

 

Dar o decizie surpriză a atenuat entuziasmul actorilor publici: la 19 decembrie, Société d'aménagement foncier et d'établissement rural (Safer) du Gers (Agenţia de amenajare a teritoriului şi de dezvoltare rurală din Gers) a optat pentru o altă variantă. Acest organism dispune de un drept de preempţiune asupra castelului datorită celor 150 de hectare de terenuri agricole care îl înconjoară. Cu toate acestea, agenţia şi-a exprimat interesul faţă de proiectul de achiziţie al lui Yves Claude, directorul general al Auchan Retail, care ar dori să facă din castel a doua sa casă.

Autorităţile locale au primit o lovitură dură şi încă încearcă să găsească un răspuns. Opinia lui Safer a venit într-un "moment extrem de prost" şi este "foarte prost înţeleasă aici", a declarat pentru AFP un politician local care preferă să nu-şi dezvăluie identitatea.

"Ar fi o adevărată ruşine ca un astfel de sit de patrimoniu să cadă în mâinile sectorului privat", a deplâns Muriel Abadie, aleasă din Gers şi vicepreşedinte al regiunii Occitanie, cu responsabilităţi în domeniul turismului. "Sunt surprinsă că, între un proiect de interes general pentru regiunea noastră şi un proiect privat, oricât de respectabil ar fi acesta, Safer nu a ales proiectul de interes general", a deplâns deputatul local Jean-René Cazeneuve.

Din partea consiliului departamental, Philippe Dupouy pune sub semnul întrebării soliditatea proiectului comunităţii de comune, despre care spune că "nu este foarte bine definit în acest stadiu". Pentru a-şi păstra speranţele, partenerii publici ai proiectului se agaţă de faptul că procedura în faţa Safer nu a fost încă finalizată, după cum a confirmat Safer pentru AFP, adăugând că procesul său decizional este "supus prin lege confidenţialităţii". Potrivit unei surse apropiate de acest caz, o decizie finală ar putea fi luată în jurul datei de 22 ianuarie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.