Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Castelul Chateau du Bosc ar putea reveni proprietarilor. Decizia aparține Tribunalului Corecţional din Rodez

agerpres.ro
Chateau du Bosc castel

Chateau du Bosc, castelul în care pictorul francez Toulouse-Lautrec şi-a petrecut copilăria, ar putea reveni familiei artistului dacă Tribunalul Corecţional din Rodez va acorda câştig de cauză unui procuror, care a cerut miercuri o pedeapsă de 18 luni de închisoare cu suspendare pentru actualii săi proprietari, precum şi retrocedarea reşedinţei, informează AFP, citat de agerpres.

Verdictul va fi pronunţat pe 15 septembrie. Ministerul Public din Franţa consideră că soţii Corinne şi Jean-Claude Putzola, judecaţi pentru "exploatare abuzivă a slăbiciunii şi a încrederii" şi pentru "escrocherie", au profitat de vulnerabilitatea lui Nicole Tapie de Celeyran, strănepoată a pictorului Toulouse-Lautrec şi proprietară a castelului până la moartea ei, survenită pe 12 august 2016, la vârsta de 91 de ani.

Fosta proprietară a fost "orbită de soţii Putzola, ei au abuzat de ignoranţa ei în materie juridică", a denunţat în timpul unei audieri procurorul Bernard Salvador. "Sunt nişte impostori, au profitat de credulitatea ei, au abuzat de încrederea unei femei vulnerabile", a adăugat şi avocatul reclamanţilor, Robert-Francois Rastoul.

Cincisprezece urmaşi ai pictorului Toulouse-Lautrec şi al lui Nicole Tapie de Celeyran s-au constituit parte civilă în acest proces, solicitând retrocedarea acestui domeniu din secolul al XII-lea. Muzeul Toulouse-Lautrec din Albi, un oraş din sud-vestul Franţei, s-a constituit la rândul său parte civilă.

Cu patru luni înaintea morţii sale, moştenitoarea pictorului i-a desemnat pe Jean-Claude Putzola şi pe soţia acestuia, Corinne, drept unici moştenitori ai Castelului Bosc, situat în localitatea Camjac, şi ai unui parc cu o suprafaţă de 22 de hectare.

În acea reşedinţă, inclusă în categoria monumentelor istorice din Franţa şi "estimată la peste 1 milion de euro", potrivit avocatului Rastoul, pictorul Toulouse-Lautrec (1864-1901) a petrecut o parte a copilăriei sale.

"Evident, este abject să profiţi de vulnerabilitatea unei persoane în vârstă, dar, în acest dosar, nu există nimic care să dovedească vinovăţia lor", a pledat avocatul soţilor Putzola, Elian Gaudy. El a denunţat "un proces de denigrare", ţinând cont de faptul că trei notari au parafat testamentele fostei proprietare a castelului şi au considerat că aceasta "avea mintea sănătoasă". Actul de donaţie ar corespunde astfel "voinţei" lui Nicole Tapie de Celeyran, a afirmat acelaşi avocat.

Soţii Putzola, care sunt sexagenari şi au locuit mult timp în departamentul Herault, au făcut cunoştinţă cu Nicole Tapie de Celeyran abia în august 2015, cu un an înaintea morţii sale, prin intermediul unei verişoare prin alianţă a acesteia. Foarte repede, ei s-au mutat în apartamentele private ale castelului. Câteva săptămâni mai târziu, în octombrie 2015, numele lor au apărut într-un testament al proprietarei nonagenare, alături de alţi moştenitori "naturali".

Alte trei testamente au fost redactate după aceea, iar ultimul dintre ele, ce datează din aprilie 2016, conţinea pe lista beneficiarilor doar numele soţilor Putzola.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.