Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cât ar trebuie să coste o pâine în funcție de prețul grâului

Agerpres.ro
baghetă paine

Alexander Degianski, un cunoscut producător agricol din comuna Giulvăz, județul Timiș a atras atenția că scumpirea pâinii nu este justificată iar acesta a făcut și un calcul exact pentru cât s-ar cheltui la producerea unei pâini simple de 550 de grame, pe care fermierul a cumpărat-o cu 5,5 lei.

Cantitatea de grâu necesară pentru a face o pâine este, de regulă, una standard. Conform fermierul Degianski la un kilogram de pâine intră un kilogram de grâu, mai exact 750 de grame de făină.

Alexander Degianski a mai explicat în postarea sa că prețul grâului, pe care brutarii ”dau vina” pentru mărirea prețului la pâine, se învârte de circa 6 luni în jurul sumei de 1,4-1,5 lei pe kilogram.

”Totuși, ce se obține dintr-un kg de grâu: 750-800 grame de făină, 180 grame de tărâțe. Din 750 grame de făină se obține 1 kilogram de pâine, deci 1 kilogram de grâu produce 1 kilogram de pâine. Prețul grâului a fost și este cuprins între 1,4-1,5 lei pe kilogram de aproape 6 luni. Făcând un calcul simplu pentru a produce 550 grame de pâine ai nevoie de 550 grame de grâu al cărui cost este de 75-80 bani, deci din totalul de 5,5 lei cât costă acea pâine, grâul reprezintă 14-15%. Diferența de 85% sunt costuri non-agricole plătite de consumatori!”, a mai opinat fermierul, citat de AgroIntel.ro

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.