Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cât au cheltuit gospodăriile pentru alimente și băuturi alcoolice în 2021 în UE/ Românii campioni

stiri.md
produse moldova alimente

Peste 1.035 de miliarde de euro (echivalentul a 7,1% din PIB-ul total al UE) au fost cheltuite de către gospodăriile UE pentru „alimente și băuturi nealcoolice”, potrivit Eurostat. Această sumă reprezintă 14,3% din cheltuielile totale ale gospodăriilor, în timp ce față de 2020 (cu o pondere de 14,8%) a înregistrat o scădere cu 0,5 puncte procentuale, relatează Oikonomikos Tachydromos citat de Rador.

Cele mai mari procente de cheltuieli la rubrica „alimente și băuturi nealcoolice” au fost înregistrate în România (24,8%), Lituania (20,4%), Bulgaria (20,1%), Estonia (19,9%), Polonia și Slovacia (19,6%).

Grecia a ocupat locul al noulea în clasamentul respectiv în rândul țărilor UE, cu un procent al cheltuielilor de aproximativ 18%. În schimb, cele mai mici procente au fost înregistrate în Irlanda (8,3%), Luxemburg (9,0%), Austria (10,9%), Danemarca și Germania (cu câte 11,8% fiecare).

Comparativ cu 2020, ponderea cheltuielilor totale ale gospodăriilor cu alimentele a scăzut în toate țările UE, cu excepția Poloniei și Slovaciei, unde a crescut (cu 0,2 puncte procentuale). Cele mai mari scăderi au fost în Grecia (-1,7 p.p.), Lituania (-1,4 p.p.) și Croația, Estonia și Slovenia (-1,3 puncte procentuale).

Aproape 1% din PIB-ul UE pentru băuturi alcoolice

În cursul aceluiași an, gospodăriile din UE au cheltuit 128 de miliarde de euro (echivalentul a 0,9% din PIB-ul UE) pentru „băuturi alcoolice”. Această sumă reprezintă 1,8% din cheltuielile totale de consum, fiind același procent ca în 2020.

Dintre membrii UE, cele mai mari ponderi din totalul cheltuielilor de consum pentru băuturi alcoolice au fost înregistrate în Letonia (5,0%), Estonia (4,7%), Polonia (3,7%), Lituania și Cehia (ambele cu câte 3,6%). În schimb, Grecia și Italia (ambele cu câte 1,0%), Olanda (1,3%) și Spania (1,4%) au avut cele mai mici ponderi.

În 2021, comparativ cu anul precedent, ponderea cheltuielilor totale ale gospodăriilor pentru alcool a rămas neschimbată în 10 țări UE (Belgia, Danemarca, Germania, Grecia, Luxemburg, Olanda, Austria, Polonia, România, Slovacia) și a crescut doar în Croația (+0,6 puncte procentuale).

În rândul celorlalte țări UE, cele mai mari scăderi au fost înregistrate în Irlanda (-0,5 puncte procentuale), Letonia și Lituania (ambele -0,4 p.p.), Spania și Estonia (ambele -0,3 puncte procentuale).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.