Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cât costă deplasările externe ale preşedintelui. Iohannis, la mâna lui Ponta

iohannis aeroport

România este una dintre ţările care nu mai au o aeronavă pentru transportul demnitarilor. Vechiul avion al ROMAVIA, Boeing-ul 707-3K1C Carpaţ, folosit de la Nicolae Ceauşescu încoace de toţi preşedinţii, a fost vândut în 2012 pentru 2 milioane de euro şi operează din 2014 în misiuni militare ale SUA şi ale NATO. La momentul vânzării, aeronava Carpaţi avea interdicţie de aterizare pe aeroporturile europene din cauza nivelului de zgomot care depăşea limitele admise în UE. Pentru zborurile preşedintelui, se obţinea însă o derogare. A doua, de mai mici dimensiuni, a fost scoasă din uz tot din considerenre tehnice.

Astfel, atât preşedintele Klaus Iohannis cât şi premierul Victor Ponta sunt nevoiţi să închirieze aeronave de la TAROM pentru deplasările externe. Potrivit unor surse oficiale citate de gandul.info, contractul încheiat de Preşedinţie pentru transportul delegaţiei oficiale la Paris şi la Bruxelles în perioada 10-12 februarie ajunge la 395.000 de lei, echivalentul a 89.000 de euro. La primul drum, făcut de delegaţia lui Iohannis pe 15 şi pe 16 ianuarie la Bruxelles, cu un Boeing 737 700 al TAROM, Preşedinţia a plătit astfel 216.520,02 lei, echivalentul a 49.000 de euro.

Dacă Iohannis va avea o agendă similară cu cea a fostului şef al statului în 2005, atunci când Traian Băsescu a intrat la Cotroceni, banii alocaţi pentru deplasări externe vor fi deja cheltuiţi până la finele lunii august. În 2005, preşedintele de atunci a avut programate 33 de deplasări externe în ţări europene. Un calcul care ar include 33 de deplasări pe distanţe medii, precum cea din ianuarie de la Bruxelles, arată că cei 4.920.000 de lei (1,1 milioane de euro) nu i-ar ajunge lui Iohannis pentru mai mult de opt luni, fiind necesară o rectificare de buget pentru ca preşedintele să poată să onoreze invitaţiile externe şi în ultimele 4 luni ale anului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.