Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cât e de eficientă castrarea chimică. Ce costuri ar implica ea pentru stat

injectie

Castrarea chimică a pedofililor şi chiar a violatorilor a revenit in atenţia publică după intensa mediatizare a violului din Vaslui şi a altor cazuri de abuz sexual. O lege care ar introduce această pedeapsă a trecut tacit de Senat şi urmează să fie dezbatută de Camera Deputaţilor care este Cameră decizională.

Dar ce înseamnă de fapt castrarea chimică şi cât este ea de eficientă?

Castrarea chimică nu reprezintă o castrare şi nici nu este o formă de sterilizare, ci înseamnă, de fapt, administrarea unor medicamente pe bază de hormoni concepute pentru a reduce libidoul și activitatea sexuală. Specialiştii spun că administrarea unor inhibitori sexuali duce, implicit, şi la diminuarea pornirilor violente, motiv pentru care acest tratament ar reduce şi riscul unor agresiuni nonsexuale din partea celor condamnaţi.

Spre deosebire de castrarea chirurgicală - în care testiculele sau ovarele sunt eliminate ireversibil din organism - în general, castrarea chimică este considerată de către specialişti un procedeu reversibil odată cu stoparea tratamentului medicamentos.

Astfel castrarea chimică nu oferă o garanţia că pedofilii sau violatorii nu vor recidiva. Un caz cunoscut este cel al americanului Joseph Frank Smith. Acesta a cerut să fie castrat chimic în anii '70, dar a fost arestat din nou în 1998 pentru pedofilie, după ce încetase tratamentul.

Ce medicamente sunt folosite pentru castrarea chimică? Efecte secundare grave!

Castrarea chimică se realizează prin administrarea unor antiandrogeni - substanţe care scad caracteristicile masculine normale asociate cu eliberarea de testosteron - cum ar fi acetatul de ciproteron (substanţă conţinută de medicamentul Diane 35, un tratament hormonal utilizat frecvent şi de femeile din România pe post de contraceptiv), informeaza Ziua News. De asemenea, un alt medicament utilizat ca o formă de castrare chimică în cazul infractorilor sexuali masculini este Depo-Provera, un contraceptiv injectabil pe bază de progesteron (150 mg de medroxyprogesteron acetat). Deşi este un produs destinat femeilor, anticoncepţionalul are ca efect reducerea drastică a apetitului sexual la bărbaţi. Tratamentul cu medroxyprogesteron acetat este aplicat sub forma unei injecţii intramusculare, de patru ori pe an (la un interval de 11-13 săptămâni) şi este reversibil. După un interval de timp cuprins între trei şi 18 luni, organismul revine la stadiul biologic anterior.

Produsul Depo-Provera a fost comercializat şi în România, însă, în urmă cu câţiva ani, a fost retras din farmacii din cauza efectelor secundare grave, precum: embolie pulmonară, alopecie, depresie, creşteri în greutate, noduli la nivelul sânului, tumoră la nivelul axilei, cancer de sân sau osteoporoză.

Atunci când sunt utilizate de către bărbaţi, aceste medicamente reduc apetitul sexual, fanteziile sexuale compulsive și capacitatea de excitare sexuală. Unii utilizatori au înregistrat scăderea densităţii osoase şi creşteri ale ţesutului adipos. Bărbaţii se pot confrunta, de asemenea, cu ginecomastie (dezvoltarea anormală a glandelor mamare).

Costurile castrării chimice

Costurile castrării chimice ar urma să fie suportate de stat. Potrivit proiectului de lege aflat în Parlament, condamnaţii pentru agresiuni sexuale se pot supune voluntar castrării chimice în schimbul înjumătăţirii pedepsei. Tratamentul medicamentos ar urma să fie aplicat în secţii specializate, în regim spitalizat sau ambulatoriu.

Potrivit calculelor unui grup de iniţiativă care susţine castrarea chimică, aceasta ar costa statul român de aproximativ 1.800 RON / injecţie, dar aceasta se realizează la 3 sau 6 luni, în funcţie de tratamentul ales. Iar în prezent, cheltuielile lunare cu un deţinut se ridică la 2.397 RON.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.