Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cât folosim din creierul uman: Un celebru mit a fost dărâmat / VIDEO

creier

Mitul conform căruia oamenii nu pot să-şi utilizeze decât 10% din capacitatea creierului a fost răsturnat. Cercetătorii se bazează pe ipoteza că nu există niciun studiu care să dovedească faptul că 90% din materia cenuşie este inactivă. Multe persoane cred mitul conform căruia persoanele nu pot să-şi utilizeze decât 10% din capacitatea creierului. Însă nu există niciun studiu care să dovedească faptul că 90% din materia cenuşie este inactivă, conform exquis.ro.

Studiile istorice arată că acest mit a fost conceput la sfârşitul secolului al XIX-lea, afirmaţia fiind folosită în diferite broşuri şi reclame ce promiteau potenţialilor clienţi şansa de a folosi părţile neaccesate ale creierului, devenind astfel mai inteligenţi şi mai înţelepţi. Un alt moment cheie în răspândirea acestei credinţe false despre creier îi este atribuit lui Albert Einstein. Legenda spune că un jurnalist l-ar fi întrebat pe omul de ştiinţă care este secretul inteligenţei sale, iar acesta i-ar fi spus că oamenii îşi folosesc doar o mică parte din potenţialul creierului lor, pe când el foloseşte ceva mai mult. Chiar dacă arhivele nu confirmă că acest interviu ar fi avut loc vreodată, legenda sa a permis răspândirea mitului.

Ulterior, această legendă a fost folosită de autorii de cărţi de dezvoltare personală, aceştia promiţând potenţialilor clienţi dezvăluirea unor secrete care să le permită să folosească o parte mai mare din creier. De asemenea, legenda a fost preluată şi de magicieni pentru a explica presupusele lor puteri paranormale. Succesul acestui mit se datorează parţial dorinţei oamenilor de a depăşi limitele inerente corpului uman. De aceea, el a fost folosit în numeroase campanii publicitare ce au contribuit la rândul lor la răspândirea acestui neadevăr. Nici realizatorii de filme de la Hollywood nu s-au sfiit să apeleze la această legendă, ea stând la baza thrillerului Limitless, în care un medicament-minune permite protagonistului să-şi folosească 100% din creier şi să beneficieze de capacităţi de concentrare şi memorie ieşite din comun.

Deşi ideea utilizării întregii capacităţi cognitive a fost abordată anterior în filme, procesul nu este de domeniul fantasticului, informează The Verge. Neurologul cognitiv Sophie Scott şi-a exprimat opinia privind acest mit extrem de răspândit. Aceasta susţine că în cadrul unui curs de prim ajutor i-a fost sugerat de la primul curs că leziunile craniene sunt normale deoarece oamenii utilizează doar 10% din creier.

Vezi VIDEO AICI

Sarcini care par aparent simple, precum menţinerea unei conversaţii sau vizionarea unui videoclip, necesită nenumeroase resurse cerebrale. ,,Nu pare că fac mare lucru, dar corpul meu realizează o mulţime de procese, nu cad de pe scaun, inima îmi bate, respir, sunt în viaţă, în acelaşi timp ascult, încerc să ofer răspunsuri adecvate, îmi mişc mâinile, ochii, sunt o mulţime de percepţii şi producţii. Zone vaste ale creierului sunt asociate cu percepţia şi producţia,” afirmă Sophie în cadrul unei conferinţe video.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.