Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cât va mai dura războiul în Ucraina? Vladimir Putin s-a destăinuit lui Xi Jinping

Captura video
Putin Xi Jinping

Liderul rus Vladimir Putin i-ar fi spus omologului său chinez, Xi Jinping, în timpul unei întâlniri din martie, că Rusia plănuiește să-și continue războiul împotriva Ucrainei timp de „cel puțin cinci ani”, scrie Nikkei Asia, potrivit The Kyiv Independent.

În analiza publicată de Nikkei Asia se precizează că afirmația lui Putin către Xi a fost modul său de a rezuma o situație de pe câmpul de luptă care era la acea vreme era nefavorabilă pentru Rusia și de a-l asigura pe liderul chinez că Rusia va câștiga în cele din urmă războiul.

Declarația lui Putin a sugerat că un război prelungit ar aduce beneficii Rusiei și a avut și scopul de a-l avertiza pe Xi să nu-și schimbe poziția pro-rusă.

Xi a călătorit la Moscova pe 20 martie, la invitația lui Putin, pentru prima sa vizită de stat în Rusia de la începutul invaziei în Ucraina. Beijingul a sprijinit Rusia din punct de vedere diplomatic și economic pe fondul eforturilor occidentale de a o izola, dar pare să fi evitat să ofere asistență militară directă.

The New York Times a scris pe 23 decembrie, citând sursele anonime, că Putin a transmis semnale că Rusia ar fi deschisă pentru încetarea focului de-a lungul actualei linii de front.

Încetarea focului căutată de Putin ar însemna că Rusia va păstra teritoriile pe care le ocupă ilegal în Ucraina, unde populația este supusă răpirilor și execuțiilor sumare.

Cu toate acestea, conform analizei Nikkei Asia, cuvintele lui Putin către Xi, dezvăluite de mai multe surse familiarizate cu relațiile diplomatice dintre Moscova și Beijing, indică faptul că presupusa sa dorință de a opri ostilitățile nu ar trebui luată în considerare.

„S-ar putea ca Putin să dorească doar să creeze iluzia că se îndreaptă spre o încetare a focului sau chiar spre pace înaintea alegerilor prezidențiale din martie din Rusia, crezând că o astfel de atmosferă l-ar favoriza la urne”, a argumentat publicația.

Un oficial de la Casa Albă și un diplomat european au declarat pentru Politico pe 27 decembrie că administrația Biden și oficialii europeni încep să-și schimbe atenția de la sprijinirea victoriei totale asupra Rusiei la îmbunătățirea poziției Ucrainei în eventualele discuții de pace cu Rusia.

Aceste negocieri ar putea forța Ucraina să cedeze teritorii Rusiei.

Ucraina și-a prezentat „formula de pace” în 10 puncte în noiembrie 2022. Unul dintre punctele cheie ca precondiție pentru începerea discuțiilor de pace este retragerea completă a trupelor ruse de pe teritoriul ucrainean, inclusiv din regiunile anexate ilegal de Rusia în 2014.

Oficialii ruși au respins vehement propunerea ucrainenilor. Liderii ucraineni și occidentali au spus în repetate rânduri că nu cred că Rusia este interesată de negocieri de pace.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.