Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cătălin Predoiu, acuzaţii FALSE în audierea din Parlament. Documentul care îl contrazice pe ministrul propus la Justiţie

Octav Ganea/ Inquam Photos
Catalin Predoiu

Cătălin Predoiu, ministrul propus pentru portofoliul Justiţiei, a lansat acuzaţii la adresa Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie (SIIJ), în cadrul audierii din Comisiile juridice din Parlament. Predoiu este însă contrazis de un raport al Inspecţiei Judiciare, aprobat de Secţia pentru procurori a CSM.

"Ştiu că deschiderea de către Secția Specială a unui dosar penal, ignorând imunitarea diplomatică, e o probă certă de neprofesionalism a procurorului de caz", a afirmat Cătălin Predoiu, referindu-se la dosarul penal deschis în urma unei plângeri care îl viza, printre alţii, pe Frans Timmermans, dosar care a fost ulterior clasat.

Pe data de 30 ianuarie 2019, SC Juridex Media SRL, reprezentată de Răzvan Savaliuc, a depus o plângere penală la DIICOT împotriva prim-vicepreşedintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, a procurorului general Augustin Lazăr şi a alor persoane, printre care şi autorii raportului MCV pe 2018. Pe 1 februarie, DIICOT a trimis cauza, spre competentă soluţionare. Pe 7 februarie, cauza a fost repartizată prcurorului Adina Florea. Pe 27 martie, procurorul de caz de la SIIJ a dispus clasarea. Plângerea împotriva soluţiei de clasare a fost la rândul ei respinsă de şeful SIIJ la data de 14 mai.

Se poate constata aşadar că dosarul a avut o viaţă scurtă, cerceterările fiind in rem, cu privire la fapte, nu la persoane. Imunitatea invocată de Cătălin Predoiu putea reprezenta o cauză care să împiedice punerea în mişcare a acţiunii penale, însă dosarul a fost clasat înainte de a se ajunge la această etapă.

Dincolo de această realitate accesibilă oricărui privitor din afara sistemului judiciar, lipsa oricăror nereguli a fost constatată şi de CSM, garantul constituţional al independenţei justiţiei. Secţia pentru procurori a CSM a dispus, la data de 4 aprilie, un control al Inspecţiei Judiciare referitor la respectarea de către procurori a normelor regulamentare şi procedurale în acest dosar. Inspectorii judiciari au constatat că au fost repsectare riguros dispoziţiile privitoare la primirea şi înregistrarea corespondenţei în această cauză, la cum au fost respectate şi dispoziţiile legale în ceea ce priveşte competenţa. Ulterior, Secţia pentru procurori a CSM a luat act de raportul Inspecţiei Judiciare.

Surse din cadrul CSM au pus documentul la dispoziţia STIRIPESURSE.RO:

content-image

content-image

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.