Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cătălin Predoiu: Anii 2015-2019 au fost ani pierduţi pentru modernizarea sistemului judiciar, ani de regres şi parţial rataţi pentru dezvoltarea Justiţiei

Inquam Photos / Octav Ganea
catalin predoiu

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoi, afirmă că anii 2015-2019 au fost ”ani pierduţi pentru modernizarea sistemului judiciar, ani de regres şi parţial rataţi pentru dezvoltarea Justiţiei”. Predoiu susţine că doar 16-20% din măsurile planificate acum 4 ani au fost realizate şi consideră că ”în 4 ani, Justiţia trebuie să ajungă din nou în topul încrederii cetăţenilor prin calitatea actului de justiţie”, anunță news.ro.

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, s-a întâlnit, vineri, cu Nicoleta-Margareta Ţînţ, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Corina Corbu, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi Gabriela Scutea, procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în cadrul reuniunii informale a Consiliului de Management Strategic (COMS)

Citește și: Nelu Tătaru, reacție furibundă: ‘Vrem, nu vrem, suntem într-o stare de alertă, declarată, decretată sau nu’ .

”Participanţii la reuniune au căzut, în general, de acord asupra problemelor trecute în revistă şi a deciziilor care se impun. Strategia de dezvoltare a sistemului judiciar 2015-2020 este nerealizată, existând mari întârzieri în îndeplinirea Planului de acţiune. Cauzele acestei situaţii sunt complexe şi ţin atât de mediul judiciar, cât şi de cel politico-legislativ. Modificările legislative care au afectat independenţa Justiţiei au reprezentat una din cauzele importante ale stagnării şi regreselor. Inclusiv în prezent, iniţiative parlamentare incoerente, necorelate şi formulate fără consultarea largă cu sistemul judiciar, de modificare a unor legi ale Justiţiei sau a Codurilor penale pot crea grave perturbări în sistemul judiciar şi buna funcţionare a Justiţiei”, a transmis Ministerul Justiţiei, printr-un comunicat de presă.

Potrivit documentukui, ”sistemul judiciar suferă de probleme structurale şi funcţionale acumulate în ultimii 2-3 ani, cu impact asupra calităţii actului de justiţie şi gradului de satisfacţie a cetăţenilor în legătură cu performanţa sistemului judiciar”.

”Persistă unele probleme de logistică, cum ar fi, lipsa unui sediu adecvat şi reprezentativ pentru ÎCCJ, iar lipsa unei strategii de resurse umane, a calibrării ştiinţifice a schemei de personal şi a hărţii instanţelor şi parchetelor grevează pe managementul de sistem şi eficienţa acestuia. Se simte nevoia acută a creşterii calităţii pregătirii profesionale, a specializării magistraţilor, care să conducă la jurisprudenţă unitară şi la judecăţi de calitate în termene previzibile şi rezonabile”, se mai arată în document.

Citește și: Guvernul Orban, o nouă lovitură! Revoluție în domeniul proiectelor de infrastructură. Cum sunt afectate autoritățile locale

Potrivit Ministerului Justiţiei, ”strategia şi planul de acţiune aferent, care vor fi aplicate începând cu anul 2021, trebuie să fie construite pe realităţile din teren şi să conţină obiective realiste şi fezabile”.

”Fiecare instituţie va reflecta asupra acestor măsuri şi va începe un proces de consultare continuă pentru structurarea unei strategii de dezvoltare a sistemului judiciar şi a unui plan de acţiune, proces de reflecţie care să includă şi arhitectura instituţională şi funcţională a sistemului judiciar. Legile justiţiei şi cele procedurale trebuie revizitate, pentru a atinge obiectivele indicate mai sus”, a mai transmis instituţia.

În cadrul reuniunii s-a discutat şi despre faptul că problematica şi obiectivele Mecanismului de Cooperare şi Verificare rămân esenţiale în spectrul de modernizări necesare în sistemul judiciar şi fiecare instituţie le va urmări până le va realiza.

Citește și: Șoc total! Dana Budeanu este vizată de un dosar penal. Procurorii știu doar fapta, nu și autorul

”Anii 2015-2019 au fost ani pierduţi pentru modernizarea sistemului judiciar, ani de regres şi parţial rataţi pentru dezvoltarea Justiţiei. Doar 16-20% din măsurile planificate acum 4 ani au fost realizate. În multe privinţe trebuie să spunem „punct şi de la capăt”, în altele trebuie eliminate stricăciuni, cum ar fi în planul independenţei de caz a procurorilor, răspunderii magistraţilor, sau eliminate anomalii structurale, cum ar fi SIIJ, dar şi dezvoltate noi soluţii, unele de structură a managementului de sistem şi de instanţe şi parchete, inclusiv în plan legislativ. Este un proces migălos şi va dura, va trebui să facem în paralel mai multe lucruri simultan, să gândim o strategie şi un plan de acţiuni realiste pentru etapa 2021-2024, să iniţiem repararea şi dezvoltarea cadrului legislativ al Justiţiei, să aducem la zi Codurile penale şi civile, după caz, toate pe fondul unui dialog onest şi franc între instituţiile cu atribuţii în Justiţie, pe fondul unei cooperări loiale între acestea. Fără îndoială, partenerii noştri externi ne vor fi alături pentru sprijin în acest efort, contăm pe acest sprijin. Parlamentul va avea un cuvânt important, prin aprobarea legilor care vor cuprinde această agendă înnoită, dar, în această fază, cel mai bun ajutor pe care îl poate da constă în a nu modifica legi incidente fără consultarea prealabilă largă cu sistemul judiciar şi Ministerul Justiţiei, cu asociaţiile profesionale ale magistraţilor şi societatea civilă. În 4 ani, Justiţia trebuie să ajungă din nou în topul încrederii cetăţenilor prin calitatea actului de justiţie”, a declarat Cătălin Predoiu, Ministrul Justiţiei, la finalul întâlnirii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.