Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Catalonia: Sanchez i-a telefonat lui Torra şi se vor întâlni "foarte curând" (guvernul catalan)

Quim Torra

Noul premier spaniol, socialistul Pedro Sanchez, a discutat vineri la telefon cu şeful executivului catalan, separatistul Quim Torra, şi "au convenit să se întâlnească foarte curând", a făcut cunoscut pentru AFP o sursă din cadrul executivului de la Barcelona.

Tonul discuţiei telefonice dintre cei doi a fost "foarte cordial", a adăugat această sursă.

Pedro Sanchez - care i-a urmat în funcţie lui Mariano Rajoy, răsturnat de la putere la 1 iunie după o moţiune de cenzură introdusă de socialişti, - anunţase deja că doreşte să aibă întâlniri cu preşedinţii celor 17 regiuni spaniole, printre care Quim Torra.

Dacă anterior a criticat tentativa de independenţă a Cataloniei, Pedro Sanchez a promis, imediat după instalare la putere, că "va construi punţi" prin dialog cu noul guvern catalan.

Madridul a făcut vineri un prim gest, ridicând controlul cheltuielilor impus din septembrie Cataloniei, avertizând în acelaşi timp că "este în afara oricărei discuţii" autodeterminarea regiunii.

"Am decis că vor fi trimise instrucţiuni băncilor pentru ca guvernul Cataloniei să poată efectua plăţi fără obligaţia de a obţine supervizarea Ministerul de Finanţe al guvernului spaniol", a declarat noua purtătoare de cuvânt a executivului de la Madrid, Isabel Celaa, ministru al educaţiei.

O decizie adoptată într-o dorinţă de "normalizare" a relaţiilor dintre Madrid şi Catalonia, a adăugat ea la finalul primei şedinţe a guvernului Sanchez.

Întrebată despre posibilitatea ca ideea unui referendum de autodeterminare a Cataloniei să poată fi abordată în cadrul viitoarelor discuţii dintre Sanchez şi Torra, Isabel Celaa a ţinut să sublinieze că aceasta este "în afara oricărei discuţii".

Deschişi la rândul lor dialogului cu Madridul, ca şi inexistent în timpul lui Rajoy, separatiştii par să-şi fi revizuit în uşoară scădere revendicările lor şi au renunţat pentru moment la independenţa unilaterală, după încercarea eşuată din octombrie de a proclama republica în Catalonia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.