Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Câte gaze va compensa Guvernul din Moldova pentru consumatori

Inquam Photos / Octav Ganea
gaz aragaz

Guvernul va compensa până la 150 m3 de gaze pentru consumatorii casnici și 500 m3 pentru consumatorii non-casnici în sectorul privat.

Comisia pentru Situații Excepționale a decis, în cadrul ședinței de astăzi, compensarea diferenței de preț pentru consumatorii casnici și pentru cei non-casnici, în urma noii majorări a tarifelor la gazele naturale, transmite presa din Republica Moldova.

Astfel, în susținerea consumatorilor casnici, Guvernul va compensa 79,8% din diferența rezultată în urma majorării de preț pentru primii 50 m³ consumați lunar, iar pentru următorii 100 m³ consumați - 69,5% din diferență, astfel, prețul plătit de aceștia va rămâne în continuare 6,8 lei pentru primii 50 m³, respectiv 7,9 lei pentru următorii 100 m³ folosiți.

Pentru consumatorii non-casnici, definiți ca persoane fizice sau persoane juridice care procură gaze naturale de la furnizorii de gaze naturale în alte scopuri decât pentru propriile necesități casnice, cu excepția autorităților și instituțiilor publice, Guvernul va compensa primii 500 m³ consumați cu 100% din diferența dintre prețul reglementat pentru furnizarea gazelor naturale din luna de facturare și prețul respectiv din luna decembrie 2021, după majorarea inițială.

Procedura de compensare va fi similară cu cea pentru consumatorii casnici, în facturile emise de furnizori urmând a fi indicate separat suma totală pentru serviciile prestate, mărimea compensației și suma care urmează să fie achitată de către fiecare consumator după recalculare.

Sprijinul Guvernului va fi oferit în mod retroactiv, începând cu 1 ianuarie 2022, acesta urmând să fie acordat și pentru lunile februarie și martie ale anului curent.

Pentru compensarea diferenței de preț pentru consumatorii non-casnici, în urma ultimei majorări a tarifelor la gazele naturale, vor fi alocați 60 de milioane de lei din Fondul de intervenție al Guvernului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.