Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Câte maşini ecologice s-au vândut în România în primele trei luni din 2015

masina ecologica

Numărul mașinilor ecologice vândute în România, în primul trimestru al anului 2015, a ajuns la 59 de unități, ceea ce reprezintă echivalentul a 0,3% din totalul vânzărilor de autovehicule noi înregistrate in aceeași perioadă, arată statistica Asociației Producătorilor și Importatorilor de Automobile /APIA/, publicată recent.

Conform datelor, în intervalul ianuarie-martie 2015, au fost vândute în România 59 de autovehicule ecologice (dintre care unul electric, iar restul hibride), în creștere cu 15,68% față de aceeași perioadă din anul anterior, când se consemnaseră 51 de unități comercializate.

La nivel lunar, cele mai multe mașini 'verzi' au fost cumpărate în februarie (22 de unități), apoi în martie (20 de unități) și ianuarie (17 exemplare), relevă statistica APIA.

În ceea ce privește achiziția de autovehicule prietenoase cu mediul înconjurător, România continuă să se claseze pe ultimele locuri în ierarhia europeană și în care Norvegia, Franța, Olanda, Marea Britanie și Germania dețin supremația.

Reprezentanții APIA sunt de părere că, pentru stimularea achiziției de mașini ecologice, este nevoie de acordarea din Fondul pentru Mediu a unor bonusuri semnificative pentru cumpărători (minimum 4.000 — 5.000 de euro) prin Timbrul de mediu, dar și alte facilități, precum: parcare gratuită pe domeniul public și scutiri la taxa de drum (rovinietă) sau pe impozitul anual, timp de trei ani.

Pe de altă parte, companiile ar trebui să-și deducă o serie de cheltuieli dacă realizează/instalează prize electrice la propriile sedii și acordă în mod gratuit încărcarea vehiculelor electrice ale angajaților lor, consideră oficialii APIA.

O nouă sesiune a Programului 'Rabla' a demarat în acest an, pe 1 aprilie, cu etapa de depunere și validare a dosarelor producătorilor, importatorilor de autoturisme și distribuitorilor, urmând ca programul destinat persoanelor fizice să demareze imediat după finalizarea procedurilor de validare a agenților economici.

În cadrul ediției 2015, valoarea eco-bonusului este de 750 lei la achiziționarea unui autovehicul nou al cărui motor generează o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 100 g/km, în regim de funcționare mixt, potrivit mențiunilor înscrise în certificatul de conformitate al autovehiculului nou.

La achiziționarea unui autovehicul nou cu sistem de propulsie hibrid (tehnologii hibrid convenționale) se va acorda un eco-bonus în valoare de 1.500 lei, iar pentru cumpărarea unui autovehicul nou electric hibrid (tehnologii avansate de tip plug-in) se va acorda un eco-bonus în valoare de 2.500 lei. Totodată, se menține posibilitatea cumulării a maxim două eco-bonusuri.

În acest an, bugetul alocat Programului 'Rabla' va fi de 200 milioane lei, în creștere cu 33% față de anul anterior, iar totalul voucherelor va fi de 25.000, dintre care 20.000 pentru persoane fizice.

Agerpres

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.