Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Catedrala Națională, de o valoare inestimabilă, nu este un proiect scump

basilica.ro
Catedrala Mantuirii Neamului

De o valoare inestimabilă, Catedrala Națională este cel mai important proiect dedicat eroilor țării și simbolul întregii Ortodoxii românești. Trecând dincolo de valoarea simbolică, să privim obiectiv la costurile financiare, notează Basilica.ro.

Comparând catedrala noastră cu proiecte asemănătoare ale altor țări și dacă luăm în considerare amploarea, calitatea, garanția în timp și chiar estimările inițiale, ajungem la concluzia că nu este un proiect scump, ci dimpotrivă.

Catedrala Națională inclusiv spațiile tehnice adiacente, spațiile liturgice exterioare, dar și mozaicul altarului, au costat cu aproximativ 20 de milioane de euro mai puțin decât va costa doar acoperișul Catedralei Notre Dame din Paris. Alte comparații pot fi făcute cu:

Templul penticostal din Sao Paolo, Brazilia care a costat 300 milioane USD.

Catedrala Hristos Mântuitorul din Moscova, reconstruită în 1997 cu 250 milioane dolari.

Basilica Sfântul Petru din Roma care valorează 5.4 miliarde USD.

Marea Moschee din Mecca cu o valoare totală de 100 miliarde dolari.

Doar costul clădirii Catedralei Naționale a fost estimat în anul 2010 la 118 milioane de euro, până în prezent însă au fost cheltuiți doar 105.675.115 euro. Au fost investiți mai puțini bani decât se estima, lucru aproape niciodată întâlnit, mai ales dacă avem în vedere durata de 10 ani a șantierului, creșterea cursului euro și a prețurilor la materialele de construcții.

Un alt exemplu pot fi ferestrele. Dimensiunille mari și razele de curbură ale celor 396 de ferestre au fost o provocare de netrecut pentru orice producător din România și s-a apelat la unul din Belgia.

Fereastra de pe peretele de apus, de 90 metri pătrați, a costat 191.543 euro. Poate părea o sumă mare, însă nu este așa. Fereastra de 100 de metri pătrați a Catedralei din Colgne a costat 370.000 de euro.

Deși costurile sunt mult mai mici comparativ cu cele ale altor edificii asemănătoare, Catedrala Națională este cu adevărat o minune arhitecturală contemporană.

Catedrala Națională a fost construită pentru a dăinui mii de ani. Au fost alese cele mai bune materiale, cei mai buni producători, cei mai performanți constructori – în funcție de specificul fiecărei etape.

Acestea este motivul pentru care Patriarhia Română a funcționat ca un antreprenor general: amploarea și valoarea în sine a proiectului, precum și nevoia de a avea o perspectivă de ansamblu asupra întregului proces, mai ales pentru că au fost realizate concomitent lucrări la diferite componente.

120 metri înălțime, 120 metri lungime, 67 metri lățime.

35.000 de tone de armătură, 145.000 metri cubi de beton.

Volum: 595.000 metri cubi.

Capacitate totală – interior, spații liturgice exterioare, terasa din jurul Catedralei: 43.000 persoane.

O medie de 400 muncitori zilnic, din 2011 până în prezent.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.