DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Catedrala Sfântul Apostol Barnaba din Nicosia a fost sfinţită de către Arhiepiscopii Hrisostom al Ciprului şi Ieronim al Atenei

basilica.ro
Catedrală din Nicosia

Arhiepiscopii Hrisostom al Ciprului şi Ieronim al Atenei au sfinţit săptămâna trecută catedrala Sfântul Apostol Barnaba din Nicosia. Din partea Patriarhiei Ecumenice a slujit Înaltpreasfinţitul Părinte Panteleimon, Mitropolitul de Vryoula.

Manifestările religioase şi culturale dedicate evenimentului, dar şi împlinirii a 200 de ani de la Revoluţia Greacă, s-au desfăşurat pe parcursul a patru zile, în perioada 10 – 13 iunie.

Distincţii

Arhiepiscopul Atenei a ajuns în Cipru joi, 10 iunie. A fost întâmpinat la aeroport de Arhiepiscopul Hrisostom împreună cu alte oficialităţi, scrie Basilica.ro.

Ctitorii catedralei Sf. Barnaba au primit diplome şi distincţii în cadrul unei ceremonii organizate joi în curtea lăcaşului de cult. Au participat autorităţi ale statului, printre care şi E.S. Nikos Anastasiades, preşedintele Ciprului.

Ceremonia a fost urmată de Slujba Privegherii, prezidată de Arhiepiscopul Ciprului.

Sfinţirea catedralei

Slujba de sfinţire a catedralei şi Sfânta Liturghie au fost oficiate în ziua de cinstire a Sfântului Apostol Barnaba, ocrotitorul lăcaşului de cult.

Mitropolitul Panteleimon de Vryoula a dat citire mesajului Patriarhului Ecumenic cu prilejul evenimentului din Nicosia.

Sanctitatea Sa a evidențiat contribuția Preafericitului Părinte Hrisostom, Arhiepiscopul Ciprului, subliniind că „sinaxarele Bisericii Ciprului de acum vor face pomenire de această zi și vor aminti de inaugurarea luminoasă de astăzi, iar mâna istoricului de mâine va scrie în cronice cu litere aurii voința și actul de zidire al acestui locaș al Harului, de către cel care peste puțin timp va împlini 15 ani de slujire rodnică și binecuvântată de când arhipăstorește poporul lui Dumnezeu care locuiește în marea insulă a Ciprului, Arhiepiscopul Hrisostom al II-lea”.

La final, Preafericitul Părinte Ieronim, Arhiepiscopul Atenei, și-a exprimat „bucuria deosebită pe care o simte prin prezența sa în insula Cipru, a cărei legături cu Grecia sunt foarte puternice, de nezdruncinat și îndelungați în ani”.

La final, a fost oferită în dar Arhiepiscopului Ieronim o cruce de argint.

Vineri, după sfinţire, Arhiepiscopul Atenei a vizitat Şcoala de Teologie a Bisericii din Cipru.

Conducerea instituţiei a oferit ierarhului o icoană reprezentând pe Sfânta Treime. A fost oficiat un Polihroniu.

Conferinţă

La sediul arhiepiscopiei a fost organizată sâmbătă o conferinţă dedicată împlinirii a 200 de ani de la revoluţia greacă din 1821. După eveniment, Arhiepiscopul Ieronim al Atenei a vizitat cimitirul din Makedonitissa, unde sunt înmormântaţi eroii naţionali greci şi ciprioţi.

Preafericitul Părinte Ieronim a depus o coroană de flori şi a oficiat un trisaghion.

Evenimentele s-au încheiat cu liturghia oficiată duminică, 13 iunie, în catedrală, de sărbătoarea Sfântului Ierarh Trifilie.

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.